Prokurori i dosjes 339 Vladimir Mara para vettingut

schedule13:50 - 12 Qershor, 2019

schedule 13:50 - 12 Qershor, 2019

Prokurori i Krimeve të Rënda, Vladimir Mara doli para Komisionit të Pavarur të Kualifikimit në seancë dëgjimore. Prokurorit që po heton dosjen 339, nuk iu gjetën shkelje gjatë ushtrimit të detyrës përgjatë 20 viteve, ndërsa nuk ka probleme as me pasurinë.

Prokurori i Krimeve të Rënda, Vladimir Mara i cili po heton dy dosje të rëndësishme si ajo “339” dhe e ish-ministri i Brendshëm Saimir Tahiri i është nënshtruar procesit të Vettingut.

Gjatë sencës dëgjimore, relatorja Alma Faska, theksoi se Mara që njëkohësisht është edhe kandidat për SPAK, nuk ka fshehur pasurinë dhe nuk ka konflikt interesi. Ai është hetuar  në lidhje me një banesë që ka në përdorim me familjen e tij, e cila është në proces legalizimi.

Prokurori ka mospërputhje të deklaratës së parë të vitit 2008 me atë të vitit 2016 në lidhje me banesën. Fiska i kërkoi prokurorit Mara të sqaronte pozicionin e tij në lidhje me ekstradimin e Nazer Seitit, ku në atë kohë pati përplasje mes prokurorisë së Tiranës dhe asaj të Krimeve të Rënda. Në fjalën e tij Mara u përgjigj se vendimi i gjykatës së Krimeve të Rënda për Seitin ishte “arrest me burg” duke iu vënë në dispozicion mënjëherë Drejtorisë së Burgjeve.

DSIK e ka konsideruar të përshtatshëm prokurorin Mara për vijimin e detyrës dhe të njëjtën. Të njëjtim vlerësoi pozitiv ka dhënë edhe KLP-ja lidhur më aftësitë profesionale. Pavarësisht se Komisioni i Pavarur i Kualifikimit nuk evidentoi ndonjë shkelje të ushtrimit të detyrës gati 20-vjeçare të prokurorit Mara, përfaqësuesi i Operacionit Ndërkombëtar të Monitorimit, Theo Jocobs kishtë disa paqartësi. Ai i drejtoi disa pyetje Marës, në lidhje me pronësi e një automjeti të blerë nga prokurori në Angli, kushëririt të tij dhe pse vlera mjetit ishte më e  ulët ngasa ishte marrë. Mara iu përgjigj se automjeti ishte blerë 3400 euro nga nipi i tij dhe ia kishte shitur për 3 mijë euro thjesht për ta ndihmuar, pasi kishte pësuar një aksident me një tjetër makinë. Prokurori i krimeve të Randa theksoi se kishte gabuar që e kishte mbajtur makinë e tij disa vite pa dokumenta të rregullta dhe kjo gjë ka ndodhur pasi ai nuk e përdrotë atë nga që ishte me krah të kundërt ngarjeje. Vendimi për Marën do jepet më 14 qershor nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit.

/ABC News Albania 24/7