Prishja me Ramën, Idrizi tregon arsyet

schedule21:10 - 3 Maj, 2019

schedule 21:10 - 3 Maj, 2019

I rreshtuar fort me opozitën, Idrizi thekson se ka qenë zgjedhje e detyruar pas asaj që ndodhi me PDIU në zgjedhjet e kaluara dhe ndryshimi i kursit të Ramës për çështjen çame dhe Greqinë.

“Ka qenë zgjedhje e detyruar pasi ajo që ndodhi me PDIU erdhi për shkak të asaj që ndodhi në zgjedhjet e kaluara dhe ndryshimi me 360 gradë i Ramës për çështjen çame. Sulmi u bë me mandatin e Fierit dhe Tiranës. Ajo që ndodhi me PDIU dhe rilindjen u godit me kursin 360 gradë të çështjes çame.

Rama ndryshoi kursin me Greqinë, ndërsa ne prisnim të zgjidhimin çështjen shqiptare-greke në bllok si;  heqjen e ligjit te luftës, problemet e pleqve, jo vetëm që nuk u diskutua, por u bënë varrezat e ushatrëve grekë, iu dhanë varreza historike, ndodhi dhe ngjarja e Kacifas e paralajmëruar nga ne, pastaj u bë ligji i turpshëm për toponimet sepse 800 pleq që kanë lind në Çamëri përfshirë edhe babain tim duhet të ndryshojmë emrin. Ky ndryshim i kursit shpjegon dhe goditjen që na u bë në zgjedhje”.

I zhgënjyer nga Rama për raportet politike, Idrizi e akuzon se e ka përdorur çështjen çame për të ngritur temperaturat me Greqinë.

“Mund të them që me këtë që po shoh e kam nënvlerësuar, porsa i përket raporteve politike jam i zhgënjyer se ne e kemi mbështet reformën administrative nuk kalonte pa PDIU. E kemi mbështet se mbante artikulim të fortë për çështjen çame, por e përdori për të ngritur temperatuart me Greqinë. Mungesa e raportit me PDIU ishte e papritur për ne dhe befasi shumë e madhe. Ishte një zhgënjim i madh jo vetëm për shqiptarët e Çamërisë, por për gjithë shqiptarët.

Rilindja na sulmoi, na mori mandatet, çështjen çame na mori edhe ato pak që ishin në administratë dhe ne dolëm në opozitë. Ky kod elektoral na kondicionin ne”.

Sipas Idrizit një lloj intimidimi dhe servilizmi ndaj Greqisë, pasi thekson se qeveria shqiptare i ka bërë shumë lëshime Greqisë dhe nuk ka këmbëgulur në heqjen e ligjit të luftës, i cili pengon të dy vendet.

“Sot shoh një lloj intimidimi dhe servilizmi. Integrimi i Shqipërisë nuk varet nga çështja çame por nga kriteret që bëjmë drejt Brukselit. Përdorja e kësaj çështje nuk i bën nder dhe është e pajelueshmë.

Nuk e kuptoj dot sesi mund t’i bësh kaq shumë lëshime Greqisë dhe mos i kërosh heqjen e ligjit të luftës, qeveria shqiptare nuk ka insistuar. Nëse Greqia do raporte të mira me Shqipërinë duhet të heqë ligjin e luftës.

Shqipëria deri më sot ka marrë vetëm vulën apostile, Greqia e realizoi axhendën e vet, varrezat ishte plotësimi i pikës 7 të Micotaqit

Një zotëri në Varfaj-Çamëri ia kanë bërë Varfaj-Shqipëri. Nuk ka Varfaj në Shqipëri, por lëshime të tilla nuk janë veprime të duhura”.

Idrizi thekson se Shqipëria duhet të mbajë qëndrime të frta dhe të kërkojë në ministerialin e  NATO-s heqjen e ligjit të luftës, shtetit grek është i bazur në racizëm dhe nacionalizëm.

“Sa më qëndrime të forta aq më shumë e ndihmon dhe palën tjetër. Ligji i luftës nuk është thjesht në vullnetin e Greqisë, mjafton që qeveria shqiptare në ministerialin e parë të NATO-s të deklarojë që Greqia ka një ligj lufte. Mosheqja e ligjit të luftës është ajo që i pengon të dy vendet. Nuk e ka të lehtë Greqia ta heqë ligjin e luftës se bazafonet e shetit grek janë ndërtuar mbi racizmin e nacionalizmin”. /abcnews.al