“Përtej pretendimit”, sfilata kushtuar modës së qëndrueshme

schedule09:01 - 22 Shtator, 2023

schedule 09:01 - 22 Shtator, 2023

Duke shkuar “Beyond the Claim”, përtej sloganeve të zhurmshme të cilat, në industrinë e modës, shpesh përfaqësojnë shembuj të larjes së gjelbër: ky është objektivi i sfilatës së modës të organizuar, si pjesë e Javës së Modës në Milano, nga Organizata Botërore e Qëndrueshmërisë (WSO). )

Udhëheqësi global në qëndrueshmëri, Organizata Botërore e Qëndrueshmërisë (WSO) do të mbajë edicionin e parë të Ditës së WSO më 23 shtator 2023, në prestigjiozen Via Santa Marta 18, Milano, Itali.

Dita i kushtohet ofrimit të palëve të interesuara me informacione dhe përditësime të rëndësishme mbi projektet “Mik i Detit” dhe “Mik i Tokës”; do të shërbejë si mbledhja kryesore vjetore e aktorëve kryesorë në sektorin e qëndrueshmërisë.

Organizata Botërore e Qëndrueshmërisë u themelua në vitin 2008 nga eksperti i qëndrueshmërisë, Paolo Bray, me qëllim të promovimit të mbrojtjes dhe ruajtjes së mjedisit përmes certifikimit të produkteve dhe shërbimeve të qëndrueshme.

WSO operon dy skema certifikimi miqësore për konsumatorët, të njohura ndërkombëtarisht: Miku i Detit (FOS) dhe Miku i Tokës (FOE). Fondacioni Botëror i Qëndrueshmërisë është një krah jofitimprurës i WSO, aktiv që nga viti 2022, tashmë duke udhëhequr mbi 25 projekte të ruajtjes globalisht.

Dita e shumëpritur WSO lindi me qëllimin për të vepruar si një ngjarje vjetore e rrjeteve të Organizatës dhe Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë, për të përditësuar dhe përfshirë palët e interesuara mbi projektet dhe iniciativat e kryera nga “Mikja e Detit” dhe “Mikja e Toka”, në të gjithë botën.

Veprimtaria, tërësisht falas, do të fillojë në orën 10 të mëngjesit të së shtunës, 23 shtator 2023. Ai përfshin ndërhyrje për çështje mjedisore, dëshmi nga kompani të certifikuara, detaje mbi projektet e ruajtjes dhe prezantimin e standardeve të reja. Për të kurorëzuar ditën e WSO do të jetë një shfaqje spektakolare e modës; Markat e çertifikuara të modës “Friend of the Earth” nga Italia dhe bota do të shfaqin pjesët e tyre, të shoqëruara nga modele të trajtuara në përputhje me parimet etike.

Folësit dhe pjesëmarrësit përfshijnë themeluesin dhe drejtorin e WSO – Paolo Bray, presidentin e WSO – Franco Bray, përfaqësues i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) të Kombeve të Bashkuara, kompanitë e çertifikuara “Friend of the Sea” dhe “ Miku i Tokës”, si dhe prodhuesit, shpërndarësit, mediat, institucionet e palëve të interesuara dhe OJQ-të, të cilët do të ofrojnë informacion mbi tendencat e tregut në botën e qëndrueshmërisë, duke përfshirë një përditësim mbi standardet e ndryshme të zhvilluara nga WSO si pjesë e Mikut të Certifikatat e Tokës Deti dhe Miku i Tokës.

Në çfarë faze është moda e qëndrueshme në Itali?

Industria e modës vlerësohet të jetë përgjegjëse për 10 për qind të emetimeve globale të karbonit, më shumë se të gjitha fluturimet ndërkombëtare dhe transportin e kombinuar. Vlerësohet se prodhimi i tekstilit është përgjegjës për rreth 20 për qind të ndotjes globale të ujit të pijshëm për shkak të proceseve të ndryshme që i nënshtrohen produkteve, të tilla si ngjyrosja dhe përfundimi, dhe se larja e rrobave sintetike lëshon çdo 0.5 milion ton mikrofibra në dete në vit. .

Lexoni gjithashtu: Gjurma e karbonit e gëzofit të kafshëve është shumë më e lartë se ajo e materialeve të tjera

Në vitin 2020, sektori i tekstilit ishte burimi i tretë më i madh i degradimit të ujit dhe përdorimit të tokës. Në atë vit nevojiteshin mesatarisht 9 metra kub ujë, 400 metra katrorë tokë dhe 391 kilogramë lëndë të parë për të siguruar veshje dhe këpucë për çdo qytetar të Bashkimit Evropian. Për fat të mirë, gjithnjë e më shumë kompani po angazhohen për të reduktuar ndikimin e tyre mjedisor, por është e rëndësishme që konsumatorët të jenë të kujdesshëm për të dalluar nismat konkrete nga fushatat e thjeshta të komunikimit.