Përtej politikës! Rindërtimi i Zagrebit!

schedule22:14 - 9 Dhjetor, 2020

schedule 22:14 - 9 Dhjetor, 2020

Rindërtimi i Zagrebit dhe rrethinave të tij pas tërmetit është një mega projekt për Kroacinë me vlerë 42 miliard kuna ose 5,60 miliardë euro dhe vetëm Zagrebit do t’i duhen 100,000 njerëz në vit për të punuar në rindërtimin e tij.

Stjepan Lakusic, dekani i Kompanisë së Ndërtimit të Zagrebit, ka deklaruar se përgatitja dhe rikualifikimi i njerëzve duhet të afrohet në mënyrë që numri i punëtorëve të jetë i mjaftueshëm për rindërtim, duke shtuar se viti 2021 do të jetë viti i rregullimit të qytetit. Marija Çagalj, nënkryetare e Dhomës Kroate të Tregtisë (HGK) për ndërtimin, transportin dhe komunikimet, ka deklaruar ndërkohë se ata që u larguan nga Kroacia do të kthehen kur të shohin se ka një punë të sigurt në vend në dhjetë vitet e ardhshme.

Ajo theksoi se gjëja më e rëndësishme ishte sigurimi i parave për të paguar punëtorët dhe iu kërkoi atyre që janë larguar që të kthehen në Kroaci. Katalogu i Produkteve Kroate të Dhomës Kroate të Tregtisë, i cili aktualisht përmban 4,161 produkte Kroate, një pjesë e mirë e të cilave kanë të bëjnë me ndërtimin. Prodhuesit kroatë kështu mund të përfitojnë nga rindërtimi. Janë 1,500 produkte në Katalog që prodhohen në fabrikat kroate.

Sa i përket qytetarëve, gjithashtu është planifikuar një variant i vetë-rinovimit, ku kostot e tyre do të rimbursohen, tha Lakušić. Ai shtoi se i këshillon ata që të bëjnë një projekt të rinovimit të plotë dhe është e rëndësishme të fillojnë sa më shpejt të jetë e mundur.

“Inxhinieria civile shpesh e ka nxjerrë Kroacinë nga telashet. Kjo është një mundësi për ta bërë atë të ndodhë edhe një herë,” përfundoi dekani i Fakultetit të Inxhinierisë së Zagrebit.

Cagalj gjithashtu iu referua procesit të prokurimit publik. Ajo tha se prokurimi publik duhet të ekzistojë, por që procesi duhet të shkurtohet.

Në fund të nëntorit, anëtarët e Parlamentit Evropian miratuan 683.7 milion euro ndihmë për Kroacinë nga Fondi Evropian i Solidaritetit për riparimin e pasojave të tërmetit shkatërrues që goditi Zagreb në 22 Mars.

Paradhënia prej 88.9 milion euro, më e larta ndonjëherë nga Fondi Evropian i Solidaritetit, është paguar tashmë në gusht.

Në mars, Kroacia u trondit nga tërmeti më i fortë në 140 vitet e fundit – 5.3 në shkallën Rihter. Një vajzë 15-vjeçare u vra, dhjetëra njerëz u plagosën, foshnjat e porsalindura me nënat e tyre u evakuuan nga spitalet. Fuqia e tërmetit shkatërroi fasadat e ndërtesave, plasariti mure në apartamente dhe nuk kishte ujë ose energji elektrike në disa zona të qytetit.

Zagrebi është një nga qytetet më të bukura të Ballkanit.  Kryeqyteti, i cili është njëkohësisht qyteti më i madh i Kroacisë shtrihet në veriperëndim të vendit, përgjatë lumit Sava, në shpatet jugore të malit Medvednica.

Zagrebi shtrihet në një lartësi prej rreth 122 m (400 ft) mbi nivelin e detit. Në Zagreb jetojnë afërsisht një e katërta e popullsisë së përgjithshme të Kroacisë. Është një qytet me një histori të pasur që daton nga kohërat romake. Vendbanimi më i vjetër në afërsi të qytetit ishte Andautonia Romake, në Shçitarjevon e sotme. Emri “Zagreb” regjistrohet për herë të parë në vitin 1134, duke iu referuar themelimit të vendbanimit në Kaptol në vitin 1094. Zagreb u bë një qytet mbretëror i lirë në vitin 1242 ndërsa në vitin 1851 kishte kryetarin e tij të parë, Janko Kamaufin.

Zagrebi ka status të veçantë si një ndarje administrative kroate dhe është një qytet-qark i konsoliduar. Është i ndarë administrativisht në 17 zona dhe shumica prej tyre janë në një lartësi të ulët përgjatë luginës së lumit Sava.

Lidhjet e transportit, përqendrimi i industrisë, institucionet shkencore dhe kërkimore dhe tradita industriale qëndrojnë në themel të rolit kryesor ekonomik të Zagrebit në Kroaci. Pothuajse të gjitha kompanitë më të mëdha kroate, media dhe institucionet shkencore kanë selinë e tyre në qytet. Zagrebi është nyja më e rëndësishme e transportit në Kroaci ku takohen Evropa Qendrore, Mesdheu dhe Evropa Juglindore, duke e bërë qendrën e rrjeteve rrugore, hekurudhore dhe ajrore të Kroacisë. /abcnews.al/