Përplasje mes Sarajevës e Zagrebit për refugjatët

schedule16:48 - 2 Shtator, 2019

schedule 16:48 - 2 Shtator, 2019

Ministri i Brendshëm i Kroacisë deklaroi se vendi I tij nuk do të pranojë refugjatë që hyjnë në këtë vend nga Bosnjë e Hercegovina. Paralajmërimi vjen ndërkohë që Sarajeva zyrtare ka akuzuar Zagrebin për cënim të tërësisë tokësore të Bosnjë e Hercegovinës. Ditët e fundit, BE-ja i ka akorduar Bosnjë e Hercegovinës dhjetë million euro në përpjekjet për t’u përballur me sukses me valën e migrantëve  të cilët e shfrytëzojnë këtë vend për të kaluar në ndonjërin nga shtetet anëtare të Bashkimit Evropian.

Vjeshta dhe dimri që po afrojnë duket se kanë për të shpërfaqur sërish problemin e refugjatëve nga Lindja e Mesme. Krahas Greqisë e Italisë si trambolinë për të kaluar në Perendim, Bosnjë e Heregovina – mbetet destinacioni i parë.Ëndrra, por edhe problemet nisin që këtu: Republika Serpska  nuk pranon kurrfarë hapjeje të ndonjë qendreje për vendosjen e tyre. Sllovenia ka vazhduar ngritjen e gardhit me tela gjemborë përgjatë  kufirit me Kroacinë, ndërkohë që kjo e fundit akuzon autoritet në Bosnjë e Hercegovinë se po ndihmojnë migrantët të kalojnë në këtë vend, duke i vendosur në afërsi të kufirit:

‘Bosnjë e Hercegovina, në të vërtetë autoritetet e saj, i vendosin migrantët në afërsi të drejtpërdrejtë të kufirit kroat me mesazhin: ‘Shkoni atje, atje është Kroacia’! Mesazhi ynë është: ‘Kur të vini atje ku mendoni, aty është policia kroate dhe nuk do të kaloni’! Kroacia nuk do të lejojë migrime ilegale!’- tha për televizionin kroat, të dielën në mbrëmje, ministri i Brendshëm Davor Bozhinoviq.

Fundjavën e kaluar, ministri i Sigurisë, i Bosnjë e Hercegovinës, Dragan Mektiq, kishte akuzuar Kroacinë për kthim të jashtëligjshëm të refugjatëve, por edhe për cënim të tërësisë tokësore të vendit të tij, pas njoftimeve se herë-herë policët kroatë depërtojnë pa problem edhe në brendi të territorit të Bosnjës, madje edhe duke përdorur armët në përpjekje për të penguar hyrjen e të huajve: “Migrantët që Kroacia i pranon në bazë të riatdhesimit nga Sllovenia ilegalisht i kalon në territorin e Bosnjë e Hercegovinë. Ky është bërë një një incident serioz para së gjithash  dhe ne tani jemi në një situate që seriozisht të mendojmë si të mbrojmë para së gjithash tërërsinë tokësore” – ka deklaruar ministri i Brendshëm, Dragan Mektiq për median në  Sarajevë duke hedhur poshtë pretendimet kroate për dëbim të organizuar të migrantëve nga Bosnja në Kroaci.

Sipas autoriteteve në Sarajevë, nga janari i vitit 2018 e deri muajin e kaluar  në Bosnjë  kanë hyrë rreth 36 mijë refugjatë e migrantë. Organizata Ndërkombëtare për Migrantët thotë se aktualisht ka afro 7.500 migrantë, kurse 4.500 prej tyre janë të strehuar zyrtarisht. Me qëllim të zbutjes së problemit Bashkimi Evropian i akordoi këtij vendi një ndihmë prej dhjetë million eurosh. /ABC News Albania 24/7