Pas vendimit të Gjykatës së Lartë, Disney dhe kompani të tjera u ofrojnë punonjëseve udhëtime për abort

schedule10:42 - 25 Qershor, 2022

schedule 10:42 - 25 Qershor, 2022

Kompanitë amerikane, duke përfshirë Walt Disney dhe, eta Platforms Inc (Facebook) thanë të se do të mbulojnë shpenzimet e punonjësve nëse u duhet të udhëtojnë për shërbimet e abortit pasi Gjykata e Lartë e SHBA rrëzoi Roe v Wade.

Gjykata e Lartë e SHBA-së rrëzoi të premten vendimin historik të vitit 1973 që njihte të drejtën kushtetuese të një gruaje për një abort, duke i dhënë një fitore republikanëve dhe konservatorëve fetarë që duan të kufizojnë ose ndalojnë dhe, në disa shtete, të kriminalizojnë procedurën.

Shumë shtete pritet të kufizojnë ose ndalojnë më tej abortet pas vendimit, duke e bërë të vështirë për punonjëset femra të ndërpresin shtatzënitë, përveç nëse udhëtojnë në shtetet ku procedura lejohet, bën me dije Reuters.

Për shembull, në Oklahoma një projekt-ligj që do të hyjë në fuqi në gusht ndalon abortin, përveç në rastet e urgjencës mjekësore dhe ndëshkon ofruesit që shkelin ligjin me deri në 100,000 dollarë gjoba dhe 10 vjet burg. Shtetet që ofrojnë mbrojtje kundër abortit përfshijnë Nju Jorkun dhe Marylandin.

Disney u tha punonjësve se mbetet e përkushtuar për të ofruar akses gjithëpërfshirës në kujdesin shëndetësor cilësor, duke përfshirë edhe abortet, sipas një zëdhënësi të kompanisë.

Përfitimet e kompanisë do të mbulojnë koston e punonjësve që duhet të udhëtojnë në një vend tjetër për të marrë kujdesin e nevojshëm, duke përfshirë një abort.

Pronari i Facebook, Meta, do të rimbursojë shpenzimet e udhëtimit për punonjëset që kërkojnë kujdes riprodhues jashtë shtetit, por kompania gjithashtu po vlerëson mënyrën më të mirë për ta bërë këtë duke pasur parasysh kompleksitetin ligjor të përfshirë, sipas një zëdhënësi.

Por Meta gjithashtu bëri një lëvizje për të kufizuar diskutimin e brendshëm të vendimit. Moderatorët në forumin e saj Ëorkplace hoqën postimet që përmendnin abortin, duke përmendur një politikë “komunikimi me respekt” që ndalon diskutimet e punonjësve për tema politike, sipas një postimi në LinkedIn nga një punonjës i Meta në Seattle. /abcnews.al