Panariti: Shqipëria duhet të ishte El Dorado për bujqësinë

schedule22:27 - 22 Tetor, 2019

schedule 22:27 - 22 Tetor, 2019

“Shqipëria duhet të ishte El Dorado për bujqësinë”. Është ky mendimi i ish-ministrit Edmond Panariti. Sipas tij vendi ynë ka klimë të favorshme për bujqësinë. Megjithatë ky sektor nuk është ende në potencialin e saj të plotë.

“Shqipëria duhet të ishte një El Dorado për bujqësinë sepse ka klimë të favorshme. Ka kushte fantastike për bujqësinë. Po ta shikoni bujqësia është akoma shumë nën potencialin e saj. Mos të rrimë të bëjmë një listë faktorësh që e ka çuar bujqësinë në këtë farë feje. Duke nisur nga problemi gangrenë i franksionimit të tokave bujqësore.

Nëse nuk e çojmë fermën në një madhësi të paktën 5 hektarë, nuk do të prodhojmë në mënyrë konkurruese me fqinjët. Kjo bëhet përtej çështjes së tapive, jo e kam të trashëguar, këto do vazhdojnë për një kohë të gjatë. E vetmja mënyrë është përmes konverguesve të fermerëve që ishin pikat e grumbullimit. Nëse nuk ndodh bashkimi fizik, atëherë ndodh bashkimi virtual. Ti mund të kesh një hektar, por duke u bashkuar dhe orientuar në një skemë rriten ferma”, tha Panariti./abcnews.al