Organizata për ndalimin e armëve kimike: Inspektorët morën kampione nga Douma

schedule13:44 - 22 Prill, 2018

schedule 13:44 - 22 Prill, 2018

Inspektorët e Organizatës për Ndalimin e Armëve Kimike kanë marrë kampionet e nevojshme në Duma të Sirisë për të verifikuar nëse aty është kryer një sulm me armë kimike. Megjithatë, Organizata nuk ka mandat për të përcaktuar nga kush është kryer sulmi.

Një ekip inspektorësh nga Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike (OPCW) vizitoi një vend në Douma të Sirisë për të mbledhur mostra, duke u përpjekur të përcaktojë nëse armë të tilla janë përdorur atje më 7 prill. Kjo është konfirmuar nga vetë agjencia ndërkombëtare. Në një deklaratë, OPCW tha se tani do të vlerësojë dhe të konsiderojë nëse ekipi duhet të bëjë një vizitë të dytë në Douma.

Mostrat do të transportohen përsëri në Holandë dhe më tej në rrjetin e organizatave të laboratorëve të caktuar për analizë. Bazuar në analizën e rezultateve të mostrës, si dhe informacione dhe materiale të tjera të mbledhura nga ekipi, misioni do të hartojë një raport dhe do t’ia paraqesë atë shteteve anëtare të organizatës, nënvizon deklarata.

Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike ka hetuar përdorimin e kimikateve toksike në luftën civile të Sirisë që nga viti 2014. Inspektorët po përpiqeshin të arrijnë Douma për disa ditë, por u vonuan pasi një detaj i sigurisë paraprake u verifikua më 17 prill. Ekipi i OPCË do të përpiqet të përcaktojë nëse janë përdorur armë kimike dhe nëse po, çfarë lloji është përdorur. Megjithatë nuk ka mandat të përcaktojë se cila anë në konflikt i ka përdorur ato.

Ndërkohë, me 7 prill në Duma të Sirisë u raportua për një sulm kimik, ku mendohet se humbën jetën të paktën 40 persona dhe 500 të tjerë u helmuan. Për këtë perëndimi akuzoi regjimin e Bashar al-Assad. Por Siria dhe Rusia hodhën poshtë këtë akuzë duke thënë se është fabrikim i perëndimit për të justifikuar ndërhyrjen ushtarake. Për këtë, SHBA, Franca dhe Britania bombarduan disa magazina të regjimit të Assad. /abcnews.al