OKB e shqetësuar mbi raportimet e mediave në lidhje me Covid-19

schedule14:45 - 24 Prill, 2020

schedule 14:45 - 24 Prill, 2020

Shefja e  OKB për të drejtat e njeriut thotë se ajo është “alarmuar” nga lajmet që disa media të pavarura raportojnë në lidhje me Covid-19.

Michelle Bachelet tha të premten se “masat kufizuese” të vendosura ndaj mediave, si dhe frika e gazetarëve, po pengon informacionin e rrjedhës së lirë, “thelbësore për të luftuar Covid-19”.

“Disa shtete kanë përdorur shpërthimin e koronavirusit të ri si një pretekst për të kufizuar informacionin dhe për të shmangur kritikën,” tha Bachelet. “Një media e lirë është gjithmonë thelbësore, por ne kurrë nuk kemi varur prej saj më shumë sesa ne gjatë kësaj pandemie, kur kaq shumë njerëz janë të izoluar dhe kanë frikë për shëndetin dhe jetën e tyre. Raportimi i besueshëm dhe i saktë është një rrugë shpëtimi për të gjithë ne, “thuhet në deklaratë.

Bachelet citon raporte për shkelje ndaj gazetarëve në Azi, Amerikë, Europë, Lindjen e Mesme dhe Afrikë. Ajo tha se ka raste që gazetarët kërcënohen dhe madje po zhduken pasi kanë shprehur kritika për përgjigjen e shtetit ndaj pandemisë ose  “thjesht se kanë publikuar shifra zyrtare në lidhje me viktimat apo të infektuarit”.

“Raportimi i së vërtetës do të lejonte që pjesa tjetër e botës të reagojë ndoshta më herët dhe ndoshta më seriozisht,” tha Rebecca Vincent./abcnews.al