OBSH: Rreth 180,000 punonjës shëndetësorë humbën jetën për shkak të Covid-19

schedule08:37 - 22 Tetor, 2021

schedule 08:37 - 22 Tetor, 2021

Midis 80,000 dhe 180,000 punonjës të kujdesit shëndetësor kanë humbur jetën nga komplikacionet e Covid-19 midis janarit 2020 dhe majit 2021, sipas një vlerësimi të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

“Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që punonjësit e shëndetësisë të vaksinohen.” Të dhënat nga 119 vende tregojnë se mesatarisht dy nga pesë punonjës të shëndetësisë në të gjithë botën janë të imunizuar plotësisht, “tha Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tantros Antanom Gebregesus.

“Por, natyrisht, ka ndryshime të mëdha midis rajoneve dhe grupeve ekonomike. Në Afrikë, më pak se një në 10 punonjës janë të imunizuar plotësisht.” Në të njëjtën kohë, në shumicën e vendeve me të ardhura të larta, më shumë se 80% e punonjësve janë plotësisht të imunizuar “.

“Më shumë se 10 muaj pasi u miratuan vaksinat e para, fakti që miliona punonjës të shëndetësisë nuk janë vaksinuar është në vetvete një dënim i vendeve dhe kompanive që kontrollojnë furnizimin global të vaksinave,” tha shefi i OBSH -së.

Dr Tetros vazhdon të dënojë pabarazinë e vaksinave dhe u ka bërë thirrje vendeve që kanë doza të mjaftueshme t’i shpërndajnë ato, pasi mekanizmi ndërkombëtar Covax adreson mungesat e vaksinave.

“Vendet e G20 janë zotuar se do t’i dhurojnë më shumë se 1.2 miliardë doza vendeve të varfra. Deri më tani,  janë dorëzuar vetëm 150 milion doza. Për shumicën e donacioneve, ne nuk kemi një afat, tha ai./abcnews.al