Nuk duhet të shkelim këmbëzbathur në tualet dhe kjo është arsyeja

schedule17:24 - 28 Shkurt, 2022

schedule 17:24 - 28 Shkurt, 2022

Nuk duhet të shkelim këmbëzbathur në tualet dhe arsyeja është serioze. Këmbët e zbathura janë të ekspozuara ndaj organizmave të vegjël që jetojnë në mjedise të nxehta dhe të lagështa, të tilla si dyshemeja e banjës ose pjesa e brendshme e këpucëve dhe çorapeve, kur ne djersitemi.

Organizmat që zakonisht shkaktojnë infeksione mykotike të thonjve të këmbës quhen dermatofite. Farat e kërpudhave hyjnë në lëkurë përmes prerjeve të vogla në lëkurë, ose përmes çarjeve shumë të vogla midis thoit të këmbës dhe nënshtresës së lëkurës.

Më pas rriten dhe krijojnë vatra të vogla kërpudhash që shkatërrojnë thoin nga ana e poshtme, e brendshme. Këto lloj infeksionesh janë më të zakonshme në gishtin e madh të këmbës sesa në thonjtë e këmbës, ndoshta sepse thonjtë e këmbës ekspozohen shumë më lehtë ndaj një mjedisi “riprodhues” për kërpudhat, siç u përmend më lart.

Fillimisht infeksioni mykotik shkakton një shenjë të vogël që mund të shihet në pjesën e sipërme të thoit. Me kalimin e kohës, megjithatë, shkakton rrëshqitje në thonjtë, e cila merr një pamje shumë të shëmtuar dhe sipërfaqja e tij bëhet e ashpër dhe e pabarabartë, ndërsa në thonjtë mund të krijohen çarje të dhimbshme./abcnews.al