Njerëzit me këtë tipar të personalitetit janë më të lumtur

schedule15:50 - 1 Shkurt, 2023

schedule 15:50 - 1 Shkurt, 2023

A mund të na ndihmojë vërtet personaliteti ynë të jetojmë jetë më të shëndetshme dhe më të lumtur?

Epo, sipas një studimi të ri, përgjigja është po. Rezulton se lloji i personalitetit tonë ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin tonë.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 60,000 persona të anketuar nga 159 vende dhe zbuluan se “shumica e pikave të forta të karakterit janë të lidhura pozitivisht me rezultatet e shëndetit, sjelljet shëndetësore, qëllimin dhe çojnë në rrezik më të ulët të sëmundjes”.

Pra, cilat janë tiparet që ne të gjithë duhet të aspirojmë të zotërojmë?

Të jeni të zellshëm

Nga shumë tipare të karakterit, e zelli u shfaq më shpesh kur shikoni rezultatet pozitive shëndetësore. Studiuesit vërejnë se zelli i referohet ‘vitalitetit, vrullit dhe të qenit energjik dhe të etur për t’u angazhuar në punë dhe jetë’.

Ata zbuluan se zelli mund të lidhet me reduktimin e depresionit, palestër kardiorespiratore dhe jetesën aktive.

Shpresa u tregua gjithashtu si një nga pikat më të forta të karakterit të lidhur me mirëqenien dhe rezultatet pozitive shëndetësore.

Rezultatet negative

Çuditërisht, kur bëhej fjalë për vlerësimin e bukurisë, kreativitetit, gjykimit, dashurisë dhe inteligjences u gjetën rezultate më të pafavorshme shëndetësore.

Autorët shpjegojnë se vlerësimi i bukurisë tenton të fokusohet nga jashtë, kështu që ata me këtë forcë mund të mos trajtojnë çështje të brendshme si shëndeti i tyre fizik dhe mendor.

Ata gjithashtu vërejnë se gjykimi përfshin të menduarit kritik dhe përdorimi i tepërt i kësaj mund t’i bëjë njerëzit të jenë mendjengushtë dhe të zhytur në vetvete, si dhe kritikë ndaj vetes dhe të tjerëve.