Një qendër kryesore kineze e bitcoin mbyll veprimtarinë e kriptomonedhës

schedule08:47 - 3 Mars, 2021

schedule 08:47 - 3 Mars, 2021

Rajoni i Mongolisë së Brendshme të Kinës planifikon të ndalojë projektet e reja të minierave të kriptomonedhave (procesi i prodhimit) dhe të mbyllë aktivitetin ekzistues në një përpjekje për të ulur konsumin e energjisë.

Bitcoin është i bazuar në një rrjet të decentralizuar, që do të thotë se nuk del nga një njësi e vetme si një bankë qendrore.

Transaksionet e Bitcoin duhet të “verifikohen”. Personat që merren me verifikimin e transaksioneve kanë kompjuterë të aftë për të zgjidhur enigma komplekse matematikore që në mënyrë efektive lejojnë transaksionin e  bitcoin.

Por për shkak se kompjuterët janë me energji të lartë, ata konsumojnë shumë energji .

“Miniera Bitcoin” konsumon rreth 128.84 terravat-orë në vit energji – më shumë se vende  të tilla si Ukraina dhe Argjentina, sipas Indeksit të Konsumit të Energjisë Elektrike në Kembrixh.

Kina përbën rreth 65% të të gjithë minerave të Bitcoin në botë , vetëm Mongolia e  Brendshme  përbën rreth 8%, për shkak të energjisë së saj të lirë.

Në krahasim, Shtetet e Bashkuara zotërojnë 7.2% të minierave të bitcoin. Megjithatë, jo të gjitha kriptovalutat funksionojnë si bitcoin.

Mongolia e  Brendshme, në Kinën Veriore, nuk arriti të përmbushë objektivat e  qeverisë  në lidhje me përdorimin e energjisë në 2019 dhe mori kritika nga Pekini. Si përgjigje, komisioni për zhvillimin ekonomik  të rajonit paraqiti planet për të ulur konsumin e energjisë.

Një pjesë e këtyre planeve përfshijnë mbylljen e projekteve ekzistuese të minierave të kriptovalutave deri në prill 2021 dhe mos aprovimin e asnjë projekti të ri. Ato gjithashtu përfshijnë rivlerësimin e industrive të tjera me intensitet të lartë të energjisë si çeliku dhe qymyri.

Ndërsa qeveria kineze ka mbështetur zhvillimin e teknologjisë themelore të bitcoin, ajo ka kërkuar të godasë vetë monedhat digjitale.

Në vitin 2017, Pekini ndaloi ofertat fillestare të monedhave, një mënyrë për të mbledhur para. Qeveria ka goditur gjithashtu bizneset e përfshira në operacione kripto-valutash , siç janë shkëmbimet.

Presidenti Xi Jinping tha vitin e kaluar se vendi po synon emetimet e dioksidit të karbonit deri në 2030 dhe neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060./abcnews.al