Nga ulja e kolesterolit te shëndeti i zemrës, përfitimet e shumta ushqyese të bamjeve

schedule13:43 - 9 Korrik, 2022

schedule 13:43 - 9 Korrik, 2022

Bamjet shfaqen në muajt e ngrohtë të vitit, por i gjejmë edhe të ngrira në të gjitha stinët. Është një perime e gjithanshme që konsumohet në mënyra të ndryshme në mbarë botën, veçanërisht e popullarizuar në jug të Shteteve të Bashkuara, në pjesë të ndryshme të Afrikës dhe Lindjes së Mesme, Karaibe dhe Amerikën e Jugut dhe në vendin tonë. Thuhet se është zbuluar në Etiopi 3500 vjet më parë dhe është dashur veçanërisht nga egjiptianët e lashtë.

Lëndët ushqyese

Një filxhan bamje të papërpunuara përmban pak më shumë se 30 kalori, rreth 3 gram fibra diete, 2 gram proteina, 7,6 gram karbohidrate dhe 0,1 gram yndyrë. Ajo gjithashtu ofron përqindjet e mëposhtme të marrjes së rekomanduar ditore: 66% vitaminë K, 35 % vitaminë C, 22% acid folik, 14% magnez, 13% tiaminë, 11% vitaminë B6 dhe sasi të vogla të kalciumit, hekurit, vitaminës A, niacinës, fosforit dhe bakrit. Çfarë mund të kërkojë më shumë dikush me të vërtetë?

Ul kolesterolin

Bamja jo vetëm që promovon shëndetin e mirë të tretjes, por edhe nivele të mira të kolesterolit për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave. Fibrat e tretshme në ujë shpërbëhen në sistemin e tretjes dhe lidhin kolesterolin nga ushqimet e tjera, kështu që mund të ekskretohen me mbeturina të tjera. Nga ana tjetër, nivelet totale të kolesterolit gjithashtu bien.

Menaxhon diabetin

Fibrat e tretshme mund të ndihmojnë diabetikët për shkak të aftësisë së tyre për të mbajtur të qëndrueshme nivelet e glukozës në gjak.

Forcon sistemin imunitar

Përmbajtja e tyre e pasur me vitaminë C dhe antioksidantë forcon dhe mbron sistemin imunitar nga radikalet e lira të rrezikshme, duke krijuar më shumë qeliza të bardha të gjakut, të cilat mund të ndihmojnë në luftën kundër patogjenëve të huaj në trup.

Shtatzënia e shëndetshme

Nivelet e larta të vitaminës A, vitaminave B (B1, B2, B6), vitaminës C, fibrave, acidit folik dhe elementëve gjurmë që përmban e bëjnë atë një nga perimet ideale gjatë shtatzënisë, duke ndihmuar në parandalimin e defekteve të lindjes.

Kanceri

Lektina është një lloj proteine ​​që gjendet tek bamjet, ajo është përdorur në një studim për të trajtuar qelizat e kancerit të gjirit të njeriut. Trajtimi reduktoi rritjen e qelizave kancerogjene me 63% dhe vrau 72% të qelizave kancerogjene.

Shëndeti i zemrës

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, ngrënia e ushqimeve të pasura me fibra mund të ulë nivelet e dëmshme të kolesterolit në gjak, ndërsa zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, obezitetit dhe diabetit./abcnews.al