Qepa është një përbërës kryesor në gatim, pasi është një nga ata përbërës që i japin aromë ushqimit. Ndër të tjera, qepët përmbajnë sasi të konsiderueshme të një flavonoidi të quajtur quercetin, i cili mendohet se vepron kundër sëmundjeve të zemrës.
Ajo që shumë nuk e dinë është se varësisht nga mënyra se si gatuhet qepa, ka një ndryshim në lëndët ushqyese që ofron.
Në përgjithësi, trajtimi i gatimit të qepës nuk duket se ndikon ndjeshëm në nivelet e kuercetinës dhe flavonoideve të tjera që përmban. Këtu janë tre gjëra që duhet të dini në varësi të mënyrës se si e gatuani.
-Temperaturat e larta e bëjnë qepën më të hidhur. Qërimi dhe copëtimi i qepës duhet të bëhet pak para gatimit ose servirjes, pasi shija dhe aroma e tij zvogëlohen nga ekspozimi ndaj oksigjenit.
-Skuqja nuk ndikon ndjeshëm në përmbajtjen e flavonoideve, megjithëse shumë besojnë se mund të humbasë lëndë ushqyese të vlefshme.
-Zierja e qepës çon në një humbje të pjesshme të kuercetinës me 30%, por kjo sasi transferohet në ujë. Përdorimi i një furre me mikrovalë mban nivelet e flavonoideve të qepës pothuajse të paprekura dhe për këtë arsye konsiderohet e preferueshme nga zierja./abcnews.al