Në nëntor 2019 u shfaq Covid, rasti i parë në tregun e Wuhan, çfarë thotë studimi i ri

schedule08:27 - 19 Nëntor, 2021

schedule 08:27 - 19 Nëntor, 2021

Një studim i ri botuar dje në revistën shkencore Science hedh më shumë dritë mbi pandeminë Covid-19, duke u bazuar në një analizë të plotë të raporteve origjinale kineze të “pneumonisë misterioze”, që solli një nga krizat më të mëdha shëndetësore të njerëzimit në vitet e fundit.

Hetimi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për origjinën e pandemisë së koronavirusit nuk ka arritur të kapë me saktësi rastet fillestare, duke shtrembëruar përfundimisht evolucionin e saj kronologjik.

Rasti i parë i COVID-19 ishte Wei Wuxian, sipas hulumtimit të ri, tregtar i produkteve të detit në tregun e Wuhan, dhe jo një kontabilist që jetonte milje larg saj, siç vlerësohet nga OBSH.

Michael Warboy i Universitetit të Arizonës, i specializuar në evolucionin e viruseve dhe po nënshkruan studimin, gjeti mospërputhje dhe gabime në orarin e pandemisë së OBSH-së, pasi studioi qindra artikuj shkencorë dhe intervista televizive me studiues të mirë. Sipas studiuesit amerikan, analizat e reja që ka bërë në lidhje me lidhjen e rasteve të para COVID dhe tregu i peshkut Juanan tregojnë se kjo ishte “pika zero” e pandemisë.

“Në një qytet me 11 milionë banorë, më shumë se gjysma e rasteve të COVID në fazat e hershme të pandemisë ishin të lidhura me tregun, një vendndodhje gjeografike që është sa një stadium futbolli. “Kjo është jashtëzakonisht e vështirë të shpjegohet nëse pandemia nuk fillonte atje.”

Edhe pse shumë ekspertë, përfshirë edhe ekspertë të OBSH-së, e pranojnë se analiza e re është e saktë dhe realiste, ata nuk përjashtojnë që “pacienti zero” të jetë infektuar para tregtarit, për shkak të ajrosjes së dobët dhe mbipopullimit të njerëzve dhe kafshëve. Jesse Bloom, virolog në Qendrën Kërkimore të Kancerit Fred Hutchinson, thotë se kjo nuk është hera e parë që OBSH ka gjetur gabime në punën me studiuesit kinezë, veçanërisht në rastet e para të sëmundjes. g.v/abcnews.al