Mediat gjermane: Personat që përfitojnë “pensionet e Hitlerit”

schedule14:41 - 26 Shkurt, 2019

schedule 14:41 - 26 Shkurt, 2019

Mediat gejrmane shkruajnë se janë më shumë se 2 mijë ish bashkëpunëtorë të nazismit nëpër Europë që përfitojnë ende nga pensionet e Hitlerit, të cilat u jepeshin atyre për besnikëri dhe bindje.  

Ministria gjermane e punës pranoi se paguan ende pensione asistencë për më shumë se 2 mijë bashkëpunëtotrë të nazistëve të shpërndarë në të gjithë botën, por pjesa më e madhe e tyre jetojnë në Europë. Lajmi është konfirmuar pas një investigimi të agjencisë gjermane të lajmeve AFP. Bëhet fjalë për të ashtuquajturat pensione të Hitlerit, të garantuara në vitin 1941 nga vetë ai për bashkëpunëtorët e vendeve të pushtuara, për besnikëri dhe bindje.

Skandali shpërtheu pak ditë më parë, kur e përditshmja belge “DE Morgen” publikoi një artikull të firmosur nga gazetari Douglas De Coninck, ku konfirmohej se 27 shtetas belgë ish bashkëpunëtorë, apo trashëgimatrët e tyre merrnin pensionet e Hitlerit me vlerë nga 425 deri në 1.275 euro, pa paguar asnjë taksë. Ato ishin pensione plotësuese që i shtoheshin atyre të shteteve përkatëse. Meqënëse në artikull shkruhej gabimisht se këto pensione përitoheshin nga ish ushtarakë apo të dënuar për krime lufte, ministria gjermane e punës u detyrua të përgënjeshtrojë këtë gjë duke theksuar se këto dy kategori nuk përfitomnonin asnjë lloj pensioni apo asistence. Por pensionet e Hitleri përfitoheshin nga bashkëpunëtorët civilë në terrotoret e pushtuara apor dhe për agjentët e policisë që rekrutoheshin nga rradhët e popullsisë.

Por dhe bashkëpuëntorët vullnetarë të ushtrisë naziste që rekrutoheshin mes partizanëve antisovjetikë ukrainas që luftonin kundër ushtrisë së kuqe. hetimi i AFP, i pasqyruar dhe nga e përditshmja franceze Le Figaro, zbuloi se vetëm në Europë janë 1.532 ata që marrin këtë pension, në Poloni 573 persona, në Kroaci 71, në Francë 54, dhe më shumë se 409 në kontinentin amerikan./abcnews.al