Mediat gjermane: Disa kompani përdorën qënie humane për të testuar gazin e shkarkuar nga makinat

schedule15:12 - 29 Janar, 2018

schedule 15:12 - 29 Janar, 2018

Një skandal ka përfshirë 3 kompani të mëdha të prodhimit të automjeteve në Gjermani. Mediat kanë zbuluar se në një eksperiment janë përdorur qytetarë për të testuar dëmin që sjell gazi i shkarkuar nga makinat. Për këtë çështje Angela Merkel ka kërkuar qartësi.

Gazi i shkarkuar nga automjetet me naftë të kolosëve gjermanë nuk është provuar vetëm tek majmunët, por edhe tek qëniet njerzore. Kjo është bërë e ditur nga “Zudojçe Cajtung” dhe “Shtutgarter Cajtung”, që zbulojnë informacione të reja lidhur me testet ku janë përfshirë Volksëagen, Daimler and BMË. Shoqata Europiane e Kërkimeve për Ambjentin dhe Shëndetin në fushën e Transportit, e themeluar nga 3 kolosët e automjeteve, ka zhvilluar një studim të shkurtër të inhalacionit me oksid nitrik në njerëz të shëndetshëm.

Në eksperimentin që është zhvilluar në 2014 në Shtetet e Bashkuara janë përfshirë 25 persona. Sipas raportit të shoqatës së kërkimit, e cila ka kryer testimin, nuk janë zbuluar efekte tek pacientët që janë ekzpozuar ndaj emisioneve të gazit.


Lidhur me këtë zhvillim ka reaguar edhe kancelarja Angela Merkel. Ajo i ka kërkuar grupeve automobilistike të përfshira në skandal që të qartësojnë situatën. “Industritë e automjeteve duhet të kishin menduar për limitimin e emisioneve, dhe jo të tregonin parrezikshmërinë e saj”. Kështu u shpreh zëdhënësi I Merkel, Steffen Seibert.

Menjëherë për këtë rast kanë ardhur edhe reagime nga vetë kompanitë në fjalë. Daimler, prodhues I makinave Mercedez-Benz, është distancuar nga studimi dhe pretendojnë se nuk kanë asnjë ndikim tek eksperimenti. “Jemi të tronditur nga testet e kryera. E dënojmë me forcë atë”, shkruhet në një komunikatë të Daimler. Gjithashtu edhe Volksëagen thotë se nuk janë të pranueshëm në asnjë mënyrë testet e gazit tek majmunët. “Kush ka gabuar do të paguajë”, shprehet presidenti I Këshillit të Vëzhgimit të kësaj kompanie, Hans Dieter Poetsch. Ndërkohë, është hapur dhe një hetim për zbardhjen e plotë të këtij skandali./abcnews.al