Media greke zbardh urdhrin e Dendias: Informoni ndërkombëtarët, Turqia po destabilizon rajonin

schedule18:18 - 19 Tetor, 2020

schedule 18:18 - 19 Tetor, 2020

Ministri i Jashtëm Nikos Dendias ka dhënë urdhër që sekretari i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara Antonion Guterres, sekretari amerikan i Shtetit Pompeo dhe ministri i Jashtëm i Bashkimit Evropian Borrell të informohen lidhur me konfliktin me palën turke.

Sipas Prothothema, me urdhër të Dendias, ministria që ai drejton duhet të dërgojë letër për të denoncuar sjelljen destabilizuese të Turqisë në disa institucione ndërkombëtare për të kërkuar reagimin e tyre.

Porositë e Nikos Dendias të zbardhura nga media greke:

– Një letër drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të KB Antonio Guterres që denoncon sjelljen destabilizuese të Turqisë.

– një letër drejtuar Sekretarit amerikan të Shtetit, e cila, përveç informimit mbi zhvillimet e fundit në Mesdheun Lindor, thekson se sjellja turke jo vetëm që shkel rregullat themelore të sjelljes së një vendi Aleat, por gjithashtu paraqet rrezik për destabilizimin e Jugut. Krahu lindor i NATO-s dhe kundërshton dispozitat e preambulës së Marrëveshjes së Bashkëpunimit të Ndërsjellë të Greqisë-SH.B.A.

– Letër Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Joseph Borell, për delikuencën turke, duke theksuar të drejtën themelore të vendit

– Raportoni tek Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil (ICAO) për njoftimin e paligjshëm të shtrirjes së zonës turke të përgjegjësisë për kërkim dhe shpëtim që mbulon zona të sovranitetit dhe juridiksionit grek, i cili për këtë arsye nuk prodhon rezultate ligjore dhe në të njëjtën kohë nuk i shërben sigurisë së jetës njerëzore.

– Ankesa paralele në Organizatën Ndërkombëtare Detare (IMO) për të njëjtën çështje.

– Informacion i menjëhershëm i Gardës Evropiane të Kufirit-FRONTEX , i cili vepron në një pjesë të zonës në fjalë nën juridiksionin Grek.

– Nxitja e rolit destabilizues të Turqisë në nivelin ndërkombëtar dhe në të njëjtën kohë nënvizimi i Institucioneve Ndërkombëtare kompetente përkeqësimi i vazhdueshëm dhe i përditshëm i situatës së të drejtave të njeriut në Turqi./mv. abcnews.al