Luftuan kundër llojit të tyre, 150,000 ushtarë të ushtrisë gjermane ishin hebrenj

schedule12:23 - 29 Tetor, 2022

schedule 12:23 - 29 Tetor, 2022

History of Yesterday

Ky artikull do të jetë një surprizë për shumë njerëz, pasi nuk do ta kishit imagjinuar kurrë që gjermanët me origjinë hebreje kanë qenë pjesë e ushtrisë gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore bazuar në ideologjinë naziste.

Ekziston një keqkuptim ku njerëzit mendojnë se të gjithë gjermanët janë nazistë dhe të gjithë nazistët janë gjermanë, por nuk është kështu.

Ajo që do të jetë edhe më e habitshme është se nuk bëhet fjalë për 100 apo 1000 ushtarë gjermano-hebrenj, por në fakt për 150.000 prej tyre.

Një rast i tillë është treguar më së miri nga Bryan Mark Rigg, një historian amerikan që ka shkruar libra të shumtë për Luftën e Dytë Botërore. Ky autor ka bërë kërkime 10-vjeçare dhe vërteton se shumë nga ushtarët brenda ushtrisë gjermane ishin me origjinë hebreje.

Kjo është treguar në librin e tij më të famshëm “Ushtarët Hebrenj të Hitlerit”.

Le të jemi më të qartë për këtë, shumica e këtyre ushtarëve gjermanë që me sa duket ishin me prejardhje hebreje u klasifikuan si “Mischlinge” që përkthehet në “gjysëm hebrenj”.

Shumica prej tyre as nuk ndiqnin as traditat në një familje hebreje, pasi me kalimin e viteve ata që emigruan u bënë më shumë gjermanë se hebrenj. Një tjetër fakt shumë interesant për këta ushtarë ishte se ju do të mendoni se shumica e tyre kishin grada të ulëta, megjithatë, gaboheni pasi disa prej tyre madje ishin oficerë të lartë dhe madje edhe admiralë të flotës, raporton abcnews.al.

Një boshllëk në ligjin nazist

Pra, më lejoni të shpjegoj logjikën që qëndron pas gjithë kësaj.

Pasi këta ushtarë u hoqën si  “gjysëm hebrenj”, duke mos ndjekur fenë ose traditat (në shumicën e rasteve) ishin përjashtuar nga shumë urdhëra të ashtëquajtura ligje naziste (ligjet gjermane sipas mbretërimi i Hitlerit).

Këta ushtarë ishin më të përkushtuar ndaj karrierës së tyre ushtarake, gjë që i bëri ata shumë patriotë jo vetëm për vendin gjerman, por edhe për regjimin nazist.

Në të njëjtën kohë, Hitleri e dinte se do t’i duheshin të gjithë ushtarët për të pushtuar Europën. Me presionin në rritje nga pritshmëritë e krijuara nga qytetarët gjermanë, ai vendosi që këta hebrenj të ishin pjesë e ushtrisë, raporton abcnews.al.

Shumë nga këta ushtarë në fakt mbanin vulën e vetë Hitlerit, kështu që ata nuk ishin në gjendje t’i shpëtonin fatit të Rajhut të Tretë në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Kjo do të thotë se edhe nëse disa prej tyre ishin hebrenj, ata duhej të gjykoheshin si nazistë, edhe nëse nuk merrnin pjesë në asnjë vendim në lidhje me Holokaustin.

Nga shumë vite kërkime të kryera nga Bryan Mark Rigg, ka pasur tre anëtarë të oficerëve të lartë të Rajhut të Tretë që kanë qënë personat më të afërt me Hitlerin me origjinë hebreje.

Marshalli Erhard Milch

Ky marshall gjerman me origjinë hebreje u vlerësua nga Hitleri pasi ishte në krye të Luftwaffe-së pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore. Në Luftën e Dytë Botërore, ai ishte përgjegjës për prodhimin e të gjithë avionëve ushtarakë gjermanë, si dhe trajnimin e disa prej pilotëve më të mirë gjermanë luftarakë.

Ai i kishte mbijetuar Luftës së Dytë Botërore, por si shumë oficerë të rangut të lartë, ai u konsiderua për mjaft kohë si rob lufte.

Gjatë gjithë kësaj kohe, ai kurrë nuk përmendi se ishte me prejardhje hebreje, dhe bazuar në veprimet e tij gjatë luftës si dhe në gradën e tij, askush nuk do ta besonte se do të ishte hebre, raporton abcnews.al.

Gjenerali Helmut Wilberg

Një nga gjeneralët e rangut më të lartë në ushtrinë gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore, ishte gjithashtu gjenerali i fundit Luftwaffe i Forcave Ajrore Gjermane.

Ai u nderua me Kryqin e Hekurt në Luftën e Parë Botërore dhe fitoi tre yje të tjerë në gradën e tij si Gjeneral.

Ashtu si Erhard, Helmuth u vlerësua shumë nga Hitleri pasi Luftwaffe (Forca Ajrore Gjermane) konsiderohej krenaria e ushtrisë gjermane. Ashtu si të tjerët, ai ishte me prejardhje hebreje, por kurrë nuk e pranoi.

Komandanti i Marinës Bernhard Rogge

I fundit, por jo më pak i rëndësishmi, është admirali Bernhard Rogge, komandanti i forcave detare më me shumë dekorata i ushtrisë gjermane edhe sot e kësaj dite.

Ashtu si pjesa tjetër, arritjet e tij ndoshta erdhën përmes shërbimit të shkëlqyer në Luftën e Parë Botërore, ku i nderua edhe me Kryqin e Hekurt. Ai më vonë u bë admiral i Marinës së Gjermanisë Perëndimore, raporton abcnews.al.

Ashtu siç përmendën burrat e tjerë, ai ishte gjithashtu me origjinë hebreje, por ndryshe nga të tjerët ai e pranoi se ishte me origjinë hebreje dhe se nuk kishte asnjë lidhje me Holokaustin.

Këta ushtarë në fakt po luftonin në anën e Hitlerit duke ditur mizoritë që po ndodhnin dhe gjenocidin mbi llojin e tyre.

Është çmenduri sesi regjimi i Hitlerit ishte në gjendje t’u “shpërlante” trurin këtyre ushtarëve deri në atë pikë sa nuk u interesuan për llojin apo paraardhësit e tyre.

/abcnews.al