Kotzias kërkon nga Shkupi që të tregoje publikisht se cili do të jetë emri

schedule13:14 - 6 Shkurt, 2018

schedule 13:14 - 6 Shkurt, 2018

“Pres nga Shkupi që më në fund të dalë publikisht të thotë se cili do të jetë përcaktimi i tyre për emrin e përbërë dhe këtë t’ua shpjegojë qytetarëve”. Kështu është shprehur ministri i jashtëm i Greqisë, Nikos Kotzias në një deklaratë për Euronjuz në gjuhën greke. Ai ka pohuar se Athina tani po përgatit terrenin që grekët të pranojnë emrin e përbërë. Por nënvizoi se në Shkup nuk ekziston një përgatitje e tillë.

“Ne e kemi bërë punën tonë. Ende presim që Shkupi, të dalë dhe të thotë publikisht se cili do të jetë mbiemri pas emrit dhe ta shpjegojnë atë para popullit. Ne po e përgatisim këtë dhe siç e shihni ka vështirësi. Nuk shoh se pala tjetër po bën përgatitje të tilla dhe kjo më shqetëson”, nënvizon Kotzias.

Ndërkohë, gazeta greke “To Vima” ka publikuar një dokument për të cilin pohon se përmban propozimet që ndërmjetësuesi i OKB-së, Mattheë Nimetz i ka prezantuar në takimin me negociatorët në Nju Jork. “Republika e epërme e Maqedonisë”, “Republika Veriore e Maqedonisë”, “Republika e Maqedonisë së Vardarit”, ”Republika e re e Maqedonisë” dhe “Republika e Maqedonisë së Shkupit”, janë pesë propozimet e vendosur në projekt-idenë e zyrtarit të OKB-së.

Ndërsa për nacionalitetin ekzistojnë tre opsione: qytetarë maqedonas, qytetarë të Republikës së Maqedonisë së Epërme ose qytetarë të Maqedonisë së epërme. Ka edhe tri variacione për gjuhën: gjuha maqedonase, gjuhë zyrtare e Republikës së Epërme të Maqedonisë ose gjuhë zyrtare e Maqedonisë së epërme.

Gazeta shkruan se askund nuk përmendet ndryshim i domosdoshëm i Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë, ndërsa Nimic ka nënvizuar tre vërejtje. Termi Maqedonia i përkthyer apo i pa përkthyer nuk do të përdoret nga Shkupi si emër zyrtar i shtetit në çfarëdo lloje konteksi. Referenca Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë dhe FYROM, nuk do të përdoret më ndërsa termi Republika e Maqedonisë do të vazhdojë të përdoret për përdorim të brendshëm derisa vendi të hyjë në Bashkimin Evropian. Kurse nga ana tjetër, Athina angazhohet se nuk do të qëndrojë më në rrugën e Shkupit drejt BE-së dhe NATO-së, me emrin e ri, ndërsa gjithashtu do ta mbështes Maqedoninë në përdorimin e shkurtesave “MK” dhe “MKD”./abcnews.al