“Koronavirusi vuri në pikëpyetje ekzistencën tonë”, Brunilda Zllami: Nuk duhet të mërzitemi me këtë luftë, do ja dalim

schedule21:33 - 26 Mars, 2020

schedule 21:33 - 26 Mars, 2020

Drejtoresha e Urgjencës së Spitalit Amerikan Brunilda Zllami nga studio e ABC News është shprehur se në momentin e parë të shfaqjes së koronavirusit spitali ka marrë të gjithë masat e nevojshme për mbrojtjen e pacientëve që ndodheshin në spital.

Ndër të tjera në studio e me Mirela Milorin ajo ka theksuar se patjetër që me përkeqësimin e situatës stafi i Spitalit Amerikan do të vinte në ndihmë të partnerëve të shtetit në luftën ndaj COVID 19.

Gjithashtu ajo ka theksuar se pacientëve të dyshuar u bëhen pyetje specifike.Para se të vinte koronavirusi kemi pasur një sëmundshmëri kronike dhe porsa i përket formave akute, duhet të arrijmë të sigurojmë dhe këtë pjesë.

Ndër të tjera nga studio e ABC News doktoresha është shprehur se në këtë luftë me armikun e panjohur është e rëndësishme që të mos dorëzohemi.

Pjesë nga biseda në studio: 

Mirela Milori: Dua të ngelem pak këtu për situatën dhe kordinatën, por kemi dhe njerëz që vuajnë nga zemra nga diabeti, njerëz që duhet të marrin shërbimin duhet të vijnë tek mjeku në mënyrë periodike, janë mosha trë treta dhe këtë shërbim deri më tani jua ka kryer taksia si po trajtoni pacientin e përhershëm dhe ato që kanë patologji përveç koronavirusit?

Brunilda Zllami: Aktualisht spitale tona janë në punë normalisht që nga urgjenca deri te shërbimet ambulatore të mjekëve specialistë dhe kirurgjitë e urgjencës. Ka një sensibilizim të shtuar të të gjithë mjekëve të përgjithshëm por edhe specialistë për të qëndruar pranë pacientëve tanë. Ne kemi komunikime të shpeshta dhe me telefonata sidomos ato që janë jashtë Tiranës që ti ndihmojmë sa më shumë që është e mundur. Megjithatë përpos telefonatave, disa pacientë kanë nevojë që të vijnë në spital dhe ne këtë e kemi bërë me shërbimin e ambulancës. Ambulanca jonë ka bërë tëheqjen e pacientëve në çdo qytet te vendit sa herë që ato janë paraqitur me probleme të rëndësishme si infarkti zemrës i trurit. Shërbimi i ambulancës ofrohet dhe gjithashtu kemi marrë masa që të mbrojmë dhe stafin me veshjen e duhur.

 Mirela Milori: Të gjithë pacientët që kanë një kartelë me ju dhe ato që mund të sëmuren në këtë kohë si veprohet?

Brunilda Zllami: Në një studim të shoqatës italiane të kardiologjisë është vënë re pikërisht në muajin shkurt dhe në muajin mars është vënë re një ulje rastesh të infarktit në urgjence, ku shkuan këto raste, por pacientët nuk duhet të neglizhojnë simptomat. Infarkti i zemrës dhe i trurit duhet të paraqiten në spital ndoshta kjo situatë do të vijojë gjatë por ne do të përpiqemi maksimalisht të ofrojmë shërbimin te pacientët ditë dhe natë.

Mirela Milori: Në momentin që kanë një situatë mjekësore të kontaktojnë mjekun e familjes, se tashmë 127 është i dedikuar urgjencës.

Brunilda Zllami: Nëse kanë kontaktët me mjekë specialistë të telefonojnë ato dhe në rast se simptomat konsiderohen të rëndësishme atëherë ato duhet të nisen dhe shërbimi në spitalin tonë ofrohet në çdo orë të ditës dhe natës. Herë pas here shohim shenja është e rëndësishme të jenë të sinqertë me mjekët, të tregojnë historitë nëse kanë pasur kollë apo temperaturëpasi nuk mund të rrezikojmë të gjithë të sëmurët e tjerë. Këto raste Spitali Amerikan këto raste nuk do ti pranojë. Spitali Amerikan që në fillesa ka mbledhur një grup pune për tu përgatitur për spitalin Covid, spitali që do të presë rastet e dignostikuara nga struktura shtetërore me koronavirus. Është bërë një përpjekje e jashtëzakoshme nga grupi i punës nga logjistika, përgatitja e spitalit, është laboratori, jithë stafi mjekësor, është struktura spitalore që po siguron veshjet, respiratorët, ilaçet. Është bërë një punë e jashtëzakoshme që do të ndihmojë spitalet publike në përballjen me këtë virus të padukshëm.

Mirela Milori: Ka njerëz që janë 24 orë të izoluar. Ne punojmë ndoshta kjo rutinë na ndihmon disi për menaxhimin.  Si duhet të menaxhuar një situatë e tillë?

Brunilda Zllami: Ky virus vuri në pikëpyetje ekzistencën tonë, njeriu kur ka frikë për jetën dhe ka një armik që nuk e shef dhe nuk ka një imazh që ta luftojë është shumë e vështirë në radhë të parë që ta perceptojë. E dyta është se ne jemi një popull i socializueshëm çdo gjë e kalojmë duke u mbledhur dhe diskutuar me njëri-tjetrin, por kjo gjë u këput. Tjetër janë frikërat. Realisht njeriu instikti bazë është mbrojtja e vetvetes dhe këtë nuk e shuan dot, përveç një ideje sublime siç është dashuria për prindin për njeriun. Janë disa elementë që kanë ndryshuar në këtë situatë dhe me të cilën nuk po mësohemi dot. Në fillim ishte e vështirë të mos jepje dorën, të mos të takoheshe të shikoje çdo objekt si dyshues. E rëndësishme është që kjo frikë të mos na ndryshojë konceptin, ne kemi kaluar shumë gjëra padyshim që do e kalojmë dhe këtë. Historia e këtij virusi do të jetë valë valë dhe do të modifikojë shumë gjëra që i kemi pasur dhe ne nuk do të dalim njëlloj nga kjo. E rëndësishme është që dhe brenda familjes të gjejmë diçka për të bërë, të kujdesemi për moshat më të vjetra pasi kur shhin statistikat numërojnë sëmundjet, ky kishte hipertension, diabet, etj dhe kjo u rrit dozën. Aoj që ne duhet të bëjmë është ti mbrojmë dhe ti qetsojmë, duhet ti mbrojmë dhe ti sigurojmë që nuk do të ndodhë asgjë  e keqe. Fëmijët janë një tjetër kategori që duan vëmendje, pasi njëherë ishte tërmeti që ishin lëkundjet dhe menjëherë thonim hajde dalim jashtë tashmë hajde të rrimë brenda. Si mund të perceptohet ndjesia e një fëmijë që dilte, shkonte në shkollë etje, duhet që virusi të shpegohet me qetësi.

Mirela Milori: Vala më e madhe nuk ka ardhur dhe pritet që të jetë java e dytë e prilli?

Brunilda Zllami: Java e dytë e prillit pritet të ketë dhe valën më të madhe, por parashikime të shumta nuk mund të bësh shumë, ky virus nuk është i zakonshmen që ne jemi mësuar dhe ka një transmetim shumë të madh. Unë rekomandoj që të mos lëxojmë gjithë kohën për virusin, të kemi momente që të argëtohemi me të dashurit, ka një dritë në fund të tunelit që do të lindë nga optimizmi dhe nga lufta. Ne dimë të adoptohemi si me çdo lajm të keq ka një ndjesi mohimi pastaj është gjetja e rrugëve. Ne të mos mërzitemi me këtë luftë. E di që të gjithë e kanë të vështirë të vijojnë me karantinimin, pasi nuk është se e mban të izoluar pasi ajo do të përhapet por e mban nën kontroll dhe nuk krijon fluks. /abcnews.al