Blerësit duhet të lajnë të gjitha frutat dhe perimet për të zvogëluar rrezikun e përhapjes nga koronavirusi, ka këshilluar Organizata Botërore e Shëndetit.
Agjensia e KB gjithashtu ka rekomanduar që njerëzit të shmangin përdorimin e kartëmonedhave dhe të tastierave PIN kur është e mundur, për të shmangur kontaktin me virusin.
“Të gjitha këto gjëra do të konsideroheshin” rreziku i ulët “i transmetimit. Por të gjitha ushqimet duhet të lahen para konsumimit – qoftë ato të paketuara apo të zgjedhura nga klientët, ”tha Dr Margaret Harris i OBSH-së për Grocer.
Nuk ka prova që virusi të mund të transmetohet përmes ushqimit, veçanërisht nëse është i gatuar mirë. Studimet kanë treguar që gatimi i plotë është efektiv në vrasjen e viruseve të ngjashëm si Sars.
Rreziku më i madh është tek produktet e freskëta dhe mallrave të paketuara që janë prekur, ose nëse në to ka tështirë apo kollitur një person i infektuar.
“Në përgjithësi, mbrojtja më e mirë e gjithsecilit kundër koronavirusit janë duart e pastra – të lahen plotësisht me sapun dhe ujë ose me dezinfektues nëse ndodheni jashtë dhe nuk keni sapun dhe ujë në dispozicion. Së dyti, mos prekni gojën , hundën dhe sytë me duart tuaja./abcnews.al