Koronavirusi/ Gjonaj: 600 të dënuar që do lënë qelitë duhet të plotësojnë tre formularë

schedule17:58 - 25 Mars, 2020

schedule 17:58 - 25 Mars, 2020

Ministrja e Drejtësisë Etilda Gjonaj në mbledhjen e kësaj të mërkure me kryeministrin Edi Rama ka dhënë detaje në lidhje me aktin normativ që është miratuar një ditë më parë në lidhje me të burgosurit që pritet të lënë qelitë.

Gjinaj në fjalën e saj është shprehur se rreth 600 është numri total i të dënuarve që pritet të lënë qelitë si përfitues nga akti normativ për situatën emergjente nga COVID-19.

Ndër të tjera ajo ka theksuar se ky është një numër që mund të ulet nëse nuk plotësojnë kushtet që janë vendosur si kritere bazë për të burgosurit që do të lënë qelitë.

Drejtori i burgjeve ka nxjerrë udhëzimet për ngritjen e komisioneve që të shqyrtojnë dosjet e të dënuarve që përfitojnë. Janë miratuar tre formularët fiks, i pari që plotësohet kërkesa nga i dënuari, i dyti që ka të bëjë me deklaratën e përgjegjësisë që merr i dënuari për përfituar për të qëndruar në shtëpi dhe i treti, që paraqet cdo familjar që jep pëlqimin. Janë publikuar në faqen e drejtorisë së burgjeve. Komisioni ka 5 ditë afat, po komunikon me familjarët që figurojnë nga paraqitja e kërkesave nga të dënuarve, për dokumentet që duhet të sjellin.

Sa i përket dokumentacionit që kërkohet, janë një vërtetim i banesës, dokumentacione që sigurohen  nga vetë drejtoria e burgjeve, certifikata familje për të kuptuar lidhjen dhe gjithashtu një deklarata e përgjegjësisë. Kanë komunikuar me prokuroritë dhe policët për kriteret ndaluese që përbanë akti nëse këta persona janë në proces hetimi tjetër, apo kanë rrezikshmëri apo edhe institucionet e tjera.

 Numri total është 600, por kjo nuk do të thotë se do të jetë ky numri final, mund të ketë ulje, nëse disa të dënuar nuk do të garantojnë garancinë për garantuar rendin dhe sigurinë. Të dënuarit që do të lirohen duhet kenë kontakt me drejtorinë e burgjeve njëherë në ditë dhe policinë dy herë në ditë” tha Gjonaj./abcnews.al