Këto janë pozicionet më të mira të gjumit për të shmangur dhimbjet

schedule19:54 - 19 Dhjetor, 2021

schedule 19:54 - 19 Dhjetor, 2021

Gjumi është para së gjithash, një gjendje shëruese, një periudhë gjatë së cilës i gjithë sistemi ynë riparohet dhe rimbushet për një shëndet dhe funksion optimal. Është gjithashtu një kohë kur ndiheni plotësisht të rehatshëm, të relaksuar dhe të paaftë me botën përreth jush. Por përsëri, këto do të thotë se ju duhet të shpenzoni për këto procese.

Lauri Leadley, një instruktor klinik i gjumit dhe president i Qendrës së Gjumit në Valley, një qendër e pavarur diagnostikuese e gjumit, thotë se lëndimet më të zakonshme të gjumit mund të jenë ngurtësimi i qafës, dhimbja e shpatullave ose dhimbja e shpinës. Më pak e zakonshme, por më serioze mund të përfshijë një disk të fryrë ose brinjë të zhvendosura, të cilat lidhen me lloje të ndryshme të qëndrimeve të gjumit.

Cilat pozicione gjumi mund të shkaktojnë lëndime?

Edhe pse duket se nuk mund ta kontrolloni nëse do të lëndoheni gjatë gjumit, ka disa masa që mund të provoni t’i merrni nëse zgjoheni me dhimbje. Këto mund të përfshijnë stërvitjen e vetes për të shmangur qëndrime të caktuara ose jastëkë të caktuar. Leadley thotë: “Fjetja me duar mbi kokë ose shpatulla për periudha të gjata kohore mund të çojë në lëndime të dhimbshme. Fjetja me një jastëk që lejon qafën tuaj të pushojë në kënde të çuditshme ose gjumi me këmbët tuaja lart, gjithashtu mund të çojë në situata të sikletshme”.

Një tjetër qëndrim problematik është gjumi me fytyrë, gjë që Leadley thotë se duhet shmangur nëse është e mundur. “Mund të tendos shpinën dhe qafën dhe mund të shkaktojë më shumë përdredhje dhe shqetësim gjatë natës. Po ashtu qëndrimi i fetusit nuk rekomandohet, pasi lakimi i tepërt i shtyllës kurrizore mund të shkaktojë shqetësim në qafë dhe shpinë. ndërsa mbështjellja mund të kufizojë gjithashtu frymëmarrjen.”

Cili është pozicioni më i mirë i gjumit për të shmangur dhimbjen?

Leadley shpjegon se është mirë të përpiqeni të flini ndërsa jeni shtrirë në shpinë. “Flini me krahët drejt në anët dhe mbrapa nëse mundeni. Ka më pak gjasa të tërhiqni një muskul ose të zhvendosni një anë nëse nuk jeni të shtrirë. Fjetja në shpinë gjithashtu ndihmon në lehtësimin e saj, si dhimbjen në qafën, shpatullat dhe shpinën”.

Një tjetër vend i mirë për të fjetur është në anë, por përsëri, jo në një mënyrë që të jetë shumë e shtrënguar si tek fetusi. “Kjo lejon shtyllën kurrizore të mbetet neutrale dhe ndihmon me dhimbjen e qafës, shpatullave dhe shpinës,” shton Leadley./abcnews.al