Imuniteti i tufës është në rrezik pa vaksinimin global anti-Covid

schedule21:47 - 17 Tetor, 2021

schedule 21:47 - 17 Tetor, 2021

Nga Seth Berkley, The Hill

Presidenti Biden ka deklaruar se për të vaksinuar botën “ne duhet të jemi të fuqishëm”.  Kjo do të thotë që objektivi i tij për të vaksinuar 70% të popullsisë nuk do të jetë i mjaftueshëm. Ne ende nuk e dimë se sa efekt do të ketë imuniteti i tufës por e dimë që qytetarët në vendet e varfra duhet të vaksinohen menjëherë. Por ky objektiv do të jetë i vështirë për t’u arritur, dhe duke marrë parasysh faktin se imuniteti i vaksinave mund të dobësohet me kalimin e kohës, kjo rrezikon të minojë ndikimin e tij.

Vaksinimi do të shpëtojë më shumë jetë dhe do të ndihmojë në zvogëlimin e transmetimit, por është e rëndësishme të dimë për sa kohë vaksinat COVID-19 mbeten efektive. Prandaj është i rëndësishëm vaksinimi i të gjithë popullsisë sa më shpejt të jetë e mundur.

Ekziston rreziku se mos-vaksinimi i popullatave të mëdha në të gjithë botën do ti krijojë hapësirë virusit që të vazhdojë të qarkullojë duke rritur rrezikun e shfaqjes së varianteve të reja dhe potencialisht më të rrezikshme. Kjo do të nënkuptonte që një vit nga tani, në vend që të hyjmë në lojën përfundimtare të pandemisë, ne mund ta gjejmë veten në fillimin e një cikli të ri dhe të përjetshëm të rivaksinimit ose dozave përforcuese për njerëzit që tashmë janë vaksinuar  më parë.

Deri më tani, qeveritë janë përpjekur të trajtojnë pandeminë në nivel kombëtar, duke u përpjekur të arrijnë nivele të larta të vaksinimit brenda kufijve të tyre, gjë që vetëm e ka zgjatur pandeminë. Por tani, në vend që të përpiqemi ta shuajmë këtë ferr global një nga një, ne duhet të fillojmë njëkohësisht ta shuajmë këtë ferr global në të gjithë botën. Kjo do të thotë vaksinimi i personave më të rrezikuar.

Me prodhimin global që pritet të arrijë në 12 miliardë doza deri në fund të vitit, ka mjaftueshëm vaksina për të vaksinuar çdo të rritur në këtë planet. Por duke marrë parasysh, fushatën globale të vaksinimit, ne jemi ende shumë larg nga vaksinimi i të gjithë popullsisë.  Ndërsa disa vende me të ardhura të larta kanë vaksinuar tashmë gati 70 përqind të popullsisë së tyre, vetëm 2.5 përqind e popullsisë në vendet më të varfra janë vaksinuar, raporton abcnews.al

COVAX u krijua për të adresuar pikërisht këtë problem për të bërë të barabartë qasjen e vaksinave në të gjitha vendet. Pavarësisht sfidave të pashembullta, deri më tani janë shpërndarë më shumë se 361 milionë doza në 144 vende.  Dhe deri në fund të vitit, shpresojmë të jenë shpërndarë 1.4 miliardë doza, duke u rritur në 4.4 miliardë deri në vitin 2022.

Sidoqoftë, ne jemi përballur dhe vazhdojmë të përballemi me pengesa të vazhdueshme, me vendet e pasura që monopolizojnë furnizimin global, ndërsa kufizimet e eksportit pengojnë rrjedhën e lirë të vaksinave, dhe përbërësit dhe materialet jetike të nevojshme për prodhimin e tyre. E gjithë kjo ka krijuar vonesa dhe ka ngadalësuar fushatën e vaksinimit, e cila është një arsye pse ka ende pabarazi kaq të mëdha globale.

Dhe tani, furnizimi global mund të goditet edhe më tej pasi disa qeveri të pasura po kërkojnë miratimin e dozave përforcuese. Bota ka nevojë për këtë nismë të re amerikane që të ketë sukses. Por për ta bërë këtë, qasja e barabartë dhe shpërndarja e dozave  në vendet më të varfra duhet të bëhet menjëherë prioritet global.

Shumë vende të pasura tani kanë shumë më tepër doza për të vaksinuar plotësisht të gjithë popullsinë e tyre të rritur dhe adoleshente. Vendet e varfra kanë nevojë për ato doza të tepërta.  Qeveritë gjithashtu mund të ndihmojnë duke hequr menjëherë të gjitha kufizimet e eksportit dhe duke hequr dorë nga linjat e furnizimit të prodhimit të COVAX.

Ne gjithashtu kemi nevojë që ata të mbështesin thirrjen tonë ndaj prodhuesve për transparencë dhe të respektojnë afatet kohore të dorëzimit, për të krijuar një fushë lojë më të barabartë dhe për të siguruar që vendet më të varfra të mos mbeten pas. Kjo do të ishte kryesorja për ti dhënë fund pandemisë. Vaksinimi i 70% të popullsisë do të ishte një arritje e madhe.

Por diçka e tillë mund të arrihet me shpërndarjen e barabartë të vaksinave globalisht. Sepse për sa kohë vendet e varfra nuk do të kenë akses në vaksina, pandemia do vazhdojë të përhapet.

/abcnews.al