Greqia në alarm: Spitalet drejt kolapsit, varianti britanik po bën kërdinë

schedule11:11 - 5 Mars, 2021

schedule 11:11 - 5 Mars, 2021

Spitalet në rajonin e Atikës në Greqi janë në prag të kolapsit. Mjeku George Pavlakis duke folur për televizionin SKAI ka ngritur alarmin për situatën në spitale.

Ai tha se nëse vazhdohet me këtë trend mund të ketë 100 viktima në ditë, duke shtuar se nëse nuk respektohet masat, rastet do të arrijnë 3,000 në ditë. “Shumë thonë që masat janë të padrejta dhe iracionale, por është e vështirë të gjesh zgjidhje ideale, duhen rregulla të thjeshta,” tha  Pavlakis.

“Nëse kemi një luftë, duhet të kemi rregulla të thjeshta të zbatuara nga të gjithë. Ideale ishte mbyllja e të gjithave për 2 deri në 3 javë. Nëse do të kishte ndodhur periudha e parë e epidemisë, ne do të ishim qetësuar si Zelanda e Re ose Vietnami“, shtoi ai.

Pavlakis parashikoi që, ndërsa sot në Greqi janë 20 deri në 40 viktima, javën tjetër viktimat do të jenë nga 60 vjeç e lart dhe mund të kalojnë 100.

“Shpresoj që qytetarët grekë të dëgjojnë dhe të zbatojnë masat për të shmangur katastrofën. Shpresoj të mësojnë nga Selaniku. Greqia, për një vit tani, ka shmangur një ‘cunami të madh si në Bergamo’. Shpresoj ta shmang plotësisht, sepse tani jemi në shtrirjen e fundit. Në Atikë, por edhe në të gjithë Greqinë, për fat të keq, në dy javët e ardhshme rastet do të vazhdojnë të rriten. Shpresoj që në mes të javës së ardhshme të jemi në gjendje të shohim kulmin. Nëse nuk e shohim kulmin e valës nuk mund të bëj asnjë parashikim. Ne mund të shohim lehtësisht 3,000 raste në ditë. Ashtu siç keni pasur një muaj të zi me 5,000 të vdekur, ju gjithashtu mund të keni një muaj të zi me 10,000 të vdekur”, sqaroi studiuesi, duke u përpjekur të “shkundë” qytetarët për respektimin e masave.

Lidhur me mutacionet që shqetësojnë ekspertët, studiuesi deklaroi se “është matematikisht e sigurt që, si buburrecat, mutacionet do të shumëfishohen”, ai shtoi se “Kreta, ku situata ishte mirë, ishte pushtuar nga varianti britanik nga një javë në tjetrën. Kjo është një pandemi e re,” tha ai. g.v/abcnews.al