Greqia gati të marrë avionin luftarak F-35

schedule16:37 - 25 Maj, 2023

schedule 16:37 - 25 Maj, 2023

Greqia duket se po bëhet gati që të blejë një avion luftarak me shumë role i zhvilluar në SHBA, një program që synon zëvendësimin e modeleve të ndryshme të avionëve.

Lockheed Martin F-35 Lightning II dallohet nga teknologjitë stealth që përfshin, gjë që e bën të vështirë zbulimin nga radarët.

Përveç kësaj, ai është i pajisur me sisteme të avancuara IT dhe komunikimi që lejojnë shkëmbimin e të dhënave pa tel me sistemet e tjera të avionëve dhe tokës.

F-35 vjen në tre versione: F-35A është versioni konvencional për ulje dhe ngritje në terren. F-35B është modeli vertikal i ngritjes dhe uljes, dhe F-35C është versioni i transportuesit.

Çdo version ka disa dallime unike në karakteristikat e tij teknike për të përmbushur kërkesat specifike të degëve të ndryshme të forcave të armatosura që e përdorin atë. Edhe pse F-35 është një nga avionët më të avancuar në botë, ai është kritikuar edhe për kostot e larta të zhvillimit dhe prodhimit, si dhe për probleme të ndryshme teknike.

Por gjatë dy viteve të fundit, F-35 ka pësuar disa përmirësime të mëdha, duke përfshirë TR-3 i cili siguron fuqinë e nevojshme llogaritëse për të mbështetur aftësitë e reja, duke përfshirë sisteme të reja sensorë, më shumë armë me rreze të gjatë, funksione elektronike të përmirësuara luftarake, më të fuqishme, sinteza e të dhënave dhe rritja e ndërveprimit ndër-platformë.

F-35 Lightning II është një aeroplan luftarak i gjeneratës së pestë me shumë role që ka shumë karakteristika teknike mbresëlënëse./abcnews.al