Gratë me diabet kanë katër herë më shumë gjasa të lindin fëmijën e vdekur

schedule10:08 - 7 Maj, 2021

schedule 10:08 - 7 Maj, 2021

Gratë me diabet kanë katër herë më shumë gjasa të lindin foshnje të vdekura sesa ato të shëndetshme, sipas hulumtimit të ri të cituar nga BBC.

Nivelet e larta të sheqerit në gjak në gratë shtatzëna me diabet dhe BMI (Indeksi i Masës Trupore) është zbuluar se luan një rol kryesor në fenomenin e lindjes së foshnjës së vdekur. Në të njëjtën kohë, u duk se një e treta e lindjeve të vdekura ndodhi në shtatzëni që përfunduan 9 muaj.

Studimi i tanishëm, i kryer nga Universiteti i Glasgow dhe botuar në revistën Diabetologia, ekzaminoi 5,392 foshnje të lindura nga 3,847 nëna me diabet në Skoci midis prillit 1998 dhe qershorit 2016.

Rezultatet treguan se gratë me diabet të tipit 1 kishin tre herë më shumë gjasa të lindnin një fëmijë të vdekur ndërsa ato me diabet të tipit 2 kishin katër herë më shumë gjasa. Konkretisht, nivelet e lindjeve të vdekur ishin 16.1 për 1.000 lindje të gjalla për ato me diabet tip 1 ndërsa për gratë me diabet tip 2 ishte 22.9 për 1.000. Në popullatën e përgjithshme, niveli i lindjeve të vdekura është 4.9 për 1.000 lindje të gjalla. Foshnjat mbipeshë dhe nënpeshë janë në rrezik më të madh.

Dr. Emily Byrne, kreu i Organizatës Bamirëse Diabeti në Britani thekson nevojën për të mbështetur gratë në rregullimin e niveleve të glukozës në gjak kur ato mbeten

“Është jetike për profesionistët e shëndetit të gjejnë mënyra më të mira për të mbështetur gratë në moshë riprodhuese për të rregulluar peshën dhe sheqerin e tyre në mënyrë që ato të jenë më të përgatitura kur fillojnë një shtatzëni”, tha Sharon Mackin, i cili drejtoi studimin.

Ajo gjithashtu shton se kërkohen kërkime të mëtejshme për të zbuluar se cila është koha më e mirë për të lindur gratë me diabet, pasi është vërejtur se në foshnjat e parakohshme shkalla e vdekshmërisë zvogëlohet./abcnews.al