Google do të lançojë rivalin e ChatGPT të quajtur Bard

schedule21:11 - 6 Shkurt, 2023

schedule 21:11 - 6 Shkurt, 2023

Google do të lançoj një chatbot me inteligjencë artificiale (AI) të quajtur Bard për të rivalizuar ChatGPT.

Bard do të testohet nga një grup testuesish përpara se të shpërndahet në publik në javët e ardhshme, tha firma.

AI është ndërtuar mbi modelin ekzistues të gjuhës së madhe të Google, Lamda, të cilin një inxhinier e përshkroi të ngjashme me njeriun sipas përgjigjeve të tij, madje ai besohet se është i ndjeshëm.

Gjigandi i teknologjisë njoftoi gjithashtu mjete të reja do të shtohen në motorin e tij aktual të kërkimit.

“Bard kërkon të kombinojë gjerësinë e njohurive të botës me fuqinë, inteligjencën dhe krijimtarinë e modeleve tona të mëdha gjuhësore,” shkroi shefi i Google Sundar Pichai në një blog.

Pichai theksoi se ai dëshironte që shërbimet e AI të Google të ishin “të përgjegjshme”, por nuk shtjelloi se si Bard do të parandalohej nga shpërndarja e përmbajtjeve të dëmshme ose abuzive.

Platforma fillimisht do të funksionojë në një version “të lehtë” të Lamda, duke kërkuar më pak energji në mënyrë që sa më shumë njerëz ta përdorin atë menjëherë, tha ai.

Njoftimi i Google pason spekulimet e gjera se Microsoft është gati të sjellë chatbotin e AI-së ChatGPT në motorin e tij të kërkimit Bing, pas një investimi shumë miliardë dollarësh në firmën e tij pas OpenAI.

ChatGPT mund t’u përgjigjet pyetjeve dhe të kryejë kërkesat në formë teksti, bazuar në informacionin nga interneti. Mund të gjenerojë fjalime, këngë, kopje marketingu, artikuj lajmesh dhe ese studentësh.

Aktualisht është falas për njerëzit që duan ta përdorin. OpenAI njoftoi së fundmi një nivel abonimi për të plotësuar aksesin falas.

Por qëllimi përfundimtar i chatbot-eve qëndron në kërkimin në internet, besojnë ekspertët, përmbledhja e informacionëve në internet me një përgjigje përfundimtare.

Sundar Pichai tha se njerëzit po përdorin kërkimin në Google për të bërë pyetje më të nuancuara se më parë.

Ndërsa, për shembull, një pyetje e zakonshme për pianon në të kaluarën mund të ketë qenë se sa taste ka, tani ka më shumë gjasa të jetë nëse është më e vështirë për t’u mësuar sesa kitara e cila nuk ka një përgjigje të menjëhershme faktike.

“Inteligjenca artificiale mund të jetë e dobishme në këto momente, duke sintetizuar njohuri për pyetjet ku nuk ka asnjë përgjigje të duhur”, shkroi ai.

“Së shpejti, do të shihni veçori të fuqizuara nga AI në “Kërko”, që distilojnë informacione komplekse dhe perspektiva të shumta në formate të tretshme, në mënyrë që të kuptoni shpejt dhe të mësoni më shumë nga ueb.”