Fushata anti informalitet, 26.7 milionë lekë vlera e penaliteteve

schedule13:48 - 18 Nëntor, 2018

schedule 13:48 - 18 Nëntor, 2018

Drejtoria e Hetimit Tatimor po vijon kontrollet në terren për të  identifikuar subjektet me risk. Për periudhën 1 deri në 15 nëntor janë kontrolluar 1,574 subjekte, nga të cilat 758  janë konstatuar me shkelje të legjislacionit tatimor. Vlera e penalizimeve për këto subjekte është rreth 26.7 milionë lekë.

Bllokim bizneseve që nuk lëshojnë kuponin tatimor dhe atyre që nuk kanë instaluar pajisje fiskale. Është ky fati i rreth 55 subjekteve në të gjithë vendin pas kontrolleve të ushtruara nga drejtoria e hetimit tatimor.

Ndërsa 700 subjekte të tjera janë konstatuar me shkelje të legjislacionit tatimor.

Më konkretisht: 268 tatimpagues janë konstatuar me shkelje të moslëshimit të kuponit tatimor (hera e parë).

34 tatimpagues nuk kanë pasur të instaluar pasjisjet fiskale dhe 39 të tjerë nuk i mbanin në gjendje pune.

148 tatimpagues janë konstatuar që disponojnë mallra pa dokumentacion tatimor.

102 tatimpagues janë penalizuar për mosdeklarim të punonjësve, ku 92 janë subjekte të përgjegjësisë tatimore “biznes i vogël” dhe 10 subjekte janë të përgjegjësisë tatimore “biznes i madh”.

12 tatimaguesve u janë bllokuar ambientet për 30 ditë kalendarike për moslëshim kuponi tatimor (hera e dytë). Gjithashtu janë bllokuar ambientet e 3 tatimpaguesve për shkeljen e mosinstalimit të pajisjes fiskale (hera e dytë).

39 tatimpagues janë konstatuar të paregjistruara në organet tatimore. Për ata është marrë masa e bllokimit deri në momentin e regjistrimit të tyre si subjekt i TVSH-së.

Kontrollet e strukturave të specializuara të Hetimit Tatimor janë përqendruar në subjektet që ushtrojnë veprimatari ekonomike në qendrat e qyteteve: Tiranë, Fier, Durrës, Elbasan, Korçë, Shkodër, Berat, Lezhë, Gjirokastër, Vlorë, Kukës, Dibër, Sarandë. /abcnews.al