Shumë i veçantë: Flamuri i Kongresit të Lushnjes, gati të ekspozohet për 100 Vjetor

schedule18:04 - 22 Nëntor, 2019

schedule 18:04 - 22 Nëntor, 2019

Prej 4 muajsh restauratori i njohur Frederik Stamati është ngujuar në laborator, për të restauruar flamurin 1 shekullor të valëvitur në Kongresin e Lushnjës.  Stamati për ABC News rrëfen kalvarin e mundimshëm për restaurimin e tij, gjithashtu ai thotë se flamuri do të jetë gati në 100 vjetorin e kongresit për ekspozim.

Ky është flamuri historik i kongresit të Lushnjës, zbuluar në vitin 2011, nga Frederik Stamati dhe Ariola  Prifti ishte pikërisht kjo vulë e cila bëri edhe identifikimin e flamurit i cili ndodhej prej vitesh në fonde.

Një  prej korridoreve të institutit etnografik, Stamati, ka  improvizuar një mini-laborator,  ku prej 4 muajsh ka nis punën për restaurimin e flamurit.

Fillimisht janë kryer hulumtimet e nevojshme në laboratorët vendas dhe te huaj thekson specialisti.

Ky është flamuri i 13 që Frederik Stamati ka restauruar, por e konsideron si më të vështirin, për shkak të dëmtimeve të mëdha që ka pësuar dhe materialit delikat,  prej mëndafshi.

Ndryshe nga  pëlhura e kuqe e cila ka pësuar dëme të mëdha, shqiponja  nuk është dëmtuar, Specialisti ka renditur dhe arsyet.

Restaurimi kalon në disa faza, por pjesa më e vështirë është ajo e organizimit të flamurit sipas Stamatit.

I bindur është se në 100 vjetorin e Kongresit  të  Lushnjës Flamuri do jetë gati për ekspozim.

Por flamujt e historik sipas specialistit duhet të ekspozohen në raste të rralla dhe në kushte optimale.

Konmgresi i Lushnjës ku u valëvit ky flamur i zhvilloi punimet nga 21-31 janar të vitit 1920, në të cilin u miratua një akt kushtetues për pavarësinë e plotë të Shqipërisë si dhe zgjodhi këshillin e lartë prej 4 vetash, që do të kryente funksionet e kryetarit të shtetit dhe një këshill kombëtar me 37 veta./abcnews.al