Fermerët mbjellin në sera dhe në fusha fara hibrite të perimeve. Të sugjeruar nga specialistët e bujqësisë, këto fara afrojnë më tepër prodhim pavarësisht se perimet dhe frutat nuk dalin me shijen të farës autoktone.
Nuk kanë shijen e duhur, por po futën me shumicë në treg. Sot konsumatorëve u ofrohen fruta dhe perime hibride.
Ato janë krijuar nga shkencëtaret për të rritur rendimentin dhe përshtatur klimës.
Në Lushnje, ndodhet një bankë gjenetike e cila jo vetëm ruan kultivarët autoktone, por edhe eksperimenton me hibridet.
Këto lloj perimesh po testohen në sera dhe fusha. Janë shumë kultivarë me kualitet dhe prodhimtari të lartë që do të mbushin tregjet tona.
Eksperimentet e tyre kryhen nga specialistet e bujqësisë në qendrën e transferimit të teknologjive bujqësore në Lushnje.
Vetëm për domaten është krijuar një koleksion prej 800 numrash. Ripërtëritja e farës kryhet çdo 4 ose 5 vjet.
Interesat e tregut janë për sasi dhe cilësi të lartë. Por, kohët e fundit kërkesat janë rritur edhe për bimët autoktone. Sipas specialistëve të bujqësisë, këto farëra kanë shije por nuk kanë rendiment. Kjo e fundit nuk u leverdis prodhuesve.
Të gjitha llojet e hibrideve këtu janë të certifikuara nga BE. Pas testimit ato futen gjerësisht në prodhim./ABC News Albania 24/7