Energjia, cili është vendi i varur 100% nga qymyri?

schedule21:12 - 7 Tetor, 2021

schedule 21:12 - 7 Tetor, 2021

Mungesat kanë shkaktuar probleme serioze në rrjetet e energjisë të Indisë dhe Kinës, të cilat janë ende shumë të varura nga qymyri. Mungesa dhe rritja e çmimit të qymyrit janë për shkak të masave kufizuese kundër koronavirusit.

Në të njëjtën kohë, natyrisht, prodhimi i qymyrit është zvogëluar nga njëra anë për shkak të fenomeneve të motit dhe nga ana tjetër për shkak të shqetësimeve për ndikimin e tij në mjedis.

Sipas të dhënave të “Ember”, 70% e energjisë elektrike në Indi prodhohet ende duke përdorur karbon dhe për këtë arsye renditet e gjashta në shkallë globale. Kina gjithashtu vazhdon të përdorë sasi të mëdha, me të cilin prodhon rreth 61% të energjisë elektrike. Ndërsa ekonomitë e të dy vendeve po zgjerohen me shpejtësi, të dyja po investojnë shumë në burimet e energjisë.

Sidoqoftë, Botsvana renditet e para në renditjen e vendeve që varen nga qymyri për energji elektrike me një përqindje prej 99.8%. Menjëherë më pas është Kosova me 94.9%./ Abcnews.al