E rëndësishme! Kjo do t’i mbrojë kafshët nga i ftohti dhe ngricat

schedule13:56 - 28 Janar, 2022

schedule 13:56 - 28 Janar, 2022

Informacion dhe udhëzime të dobishme nga vullnetarët e Grupit të Mirëqenies së Kafshëve të Serres FOS se çfarë mund të bëjmë për të mbrojtur kafshët që jetojnë jashtë të ftohtit dhe ngricave.

Ofroni ushqim

Ndërsa temperaturat bien, kafshët kanë nevojë për më shumë energji dhe kalori për të mbijetuar. Shtoni ushqimin që u jepni ose kushtojini një pjesë të kohës tuaj ushqimit të një kafshe të dobët që do të jetë në rrugën tuaj.

Preferoni ushqimin e thatë, i cili është më ekonomik. Ushqimi i lëngshëm mund të ngrijë ose të prishet nëse nuk hahet në kohë.

Kujtohet se ushqyerja e kafshëve shtëpiake endacake lejohet me ligj, për sa kohë që bëhet në ambiente publike dhe nuk krijohen shpërthime të mbetjeve ushqimore. Gjithashtu, shmangni dhënien e mbetjeve, pasi shumica e ushqimeve njerëzore janë të papërshtatshme për qentë dhe macet. Kripa, erëzat dhe kockat e vogla të shpendëve të peshkut janë jashtëzakonisht të rrezikshme.

Sigurohuni që pranë ushqimit të tyre të ketë ujë të pastër dhe sigurohuni që të mos ngrijë kur temperatura ulet. Mos përdorni enë metalike, pasi ngrijnë dhe gjuha e tyre mund të ngjitet.

Bëni një strehë të improvizuar

Mjafton një kuti plastike, një frigorifer portativ kampingu me një vrimë hyrëse, madje edhe një kuti plastike e veshur me shirit plastik ose izolues të vendosur në një cep të mbrojtur për t’i mbrojtur nga era dhe shiu. Në mënyrë ideale, “shtëpia e vogël” mund të qëndrojë në një paletë për të shmangur kontaktin me tokën e akullt. Fusni stiropor ose kashtë për izolim, apo edhe rroba e batanije të vjetra, përderisa i ndërroni nëse lagen, sepse në të kundërt ngrijnë.

Hapni oborrin, magazinën ose shtëpinë tuaj për ditët më të ftohta

Nëse jetoni në një shtëpi, ose nëse jeni të sigurt se nuk do t’u shkaktoni telashe fqinjëve të tjerë, një vend i sigurt nga brenda është një litar shpëtimi për këto krijesa. Edhe më mirë, adoptoni një kafshë endacake.

Goditni kapakun ose borinë përpara se të nisni makinën

Macet, veçanërisht kotelet e vogla, tërhiqen nga nxehtësia e motorit dhe ulen në motor ose në gomat e makinës. Bëni zhurmë për t’i përzënë në kohë, përndryshe ata do të gjejnë një vdekje torturuese.

Kërkoni këshillën e një veterineri për kafshët shumë të sëmura

Ata që kanë një sistem imunitar të dobësuar janë më të prekshëm ndaj të ftohtit. Ndonjëherë, mund të nevojitet një trajtim i thjeshtë prej disa ditësh për të shpëtuar një kafshë të dëshpëruar.

Kafshët endacake nuk janë kafshë të egra. Ata nuk kanë zgjedhur të jenë në rrugë dhe shpesh braktisen nga kujdestarë të papërgjegjshëm. Le të përpiqemi ta bëjmë jetën e tyre të vështirë pak më të mirë duke u ofruar atyre të paktën sa më pak që të mundemi./abcnews.al