E frikshme ajo që po ndodh në Britani, shpallet gjendje thatësire në disa pjesë të vendit

schedule15:38 - 12 Gusht, 2022

schedule 15:38 - 12 Gusht, 2022

Qeveria britanike njoftoi sot se pjesë të Anglisë jugore, qendrore dhe lindore janë vendosur zyrtarisht në një gjendje thatësire pas një periudhe të zgjatur moti të nxehtë dhe të thatë. “Të gjitha kompanitë e ujit na kanë siguruar se furnizimet thelbësore janë ende të sigurta,” tha në një deklaratë Ministri i Burimeve Ujore Steve Dumble .

“Ne jemi më të përgatitur se kurrë për periudha të motit të thatë , por do të vazhdojmë të monitorojmë nga afër situatën, duke përfshirë ndikimin në fermerët dhe mjedisin, dhe të ndërmarrim veprime të mëtejshme sipas nevojës.”

Qytetarët dhe bizneset në zonat e goditura nga thatësira duhet të jenë “shumë të vetëdijshëm për presionet mbi burimet ujore” dhe të përdorin ujin me mençuri, tha Agjencia e Mjedisit e vendit.

Kompanitë e ujit duhet të veprojnë për të reduktuar sa më shpejt rrjedhjet në rrjet, si dhe të marrin masa më të gjera, sipas agjencisë qeveritare britanike.

Ujërat e lumit Thames janë tharë më shumë se kurrë teksa Anglia po zhytet në një thatësirë ​​për të cilën disa ekspertë thonë se vendi është i papërgatitur. Lumi Thames rrjedh për 356 kilometra në Anglinë jugore, nga Gloucestershire në perëndim përmes zemrës së Londrës, përpara se të hyjë në det në Essex në lindje.

Burimi natyror që ushqen lumin thahet shumicën e verës. Por këtë vit, shtrati i thatë i lumit është dukshëm më i ulët se në vitet e mëparshme, sipas ekspertëve të ruajtjes.

 

Harta e mësipërme tregon  kushte të përhapura jashtëzakonisht të thata  në  Evropën Perëndimore  dhe  Qendrore,  të cilat janë të hijezuara në kafe. Ngjyrat vijnë nga  satelitët  që kanë zbuluar dukshëm më pak avullim në zonat me hije kafe, që do të thotë  se ka më pak ujë nëntokësor në dispozicion  për të avulluar në radhë të parë. Andrea Toretti, shkencëtar i lartë në Observatorin Evropian të Thatësirës, ​​tha për Sky News se thatësira  është gati të bëhet më e keqja në 500 vjet .

Një  vjeshtë  dhe  dimër i thatë  nënkuptonte këtë: Uji nëntokësor në funksion të pranverës dhe verës ishte tashmë i ulët . Temperaturat ekstreme të vërejtura deri më tani këtë verë, të përkeqësuara nga  ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu , kanë kontribuar në tharjen e këtij uji.

Gjatë korrikut,  pjesët jugore të Britanisë , përfshirë Londrën, morën vetëm  10 deri në 20 për qind të reshjeve mesatare , dhe në disa raste pothuajse asnjë. Londra  mori vetëm një milimetër shi (0,04 inç) , krahasuar  me një mesatare prej 45 milimetrash (1,77 inç).

Imazhet satelitore tregojnë  parqe  në  Londër, jeshile një vit më parë, tani kafe.

gusht 2021
gusht 2022

Zyra e Metologjisë e  Britanisë  konfirmoi se ishte korriku më i thatë i  Anglisë jugore në  histori dhe  korriku më i thati në të gjithë vendin që nga viti 1935 .

Krahasimi i imazheve satelitore të sipërfaqes së tokës mbi  Anglinë  dhe  Francën veriore  midis këtij viti dhe vitit të kaluar zbulon një ndryshim të madh: në verën e 2021, pjesa më e madhe e zonës ishte e gjelbër dhe e harlisur – në vitin 2022, zona është kafe dhe djerrë.

Londër gusht 2022
shtator 2021