Disa këshilla për të matur temperaturën me saktësi

schedule09:55 - 12 Mars, 2021

schedule 09:55 - 12 Mars, 2021

A e vendosni shpesh dorën në ballë të fëmijës suaj, duke kontrolluar nëse ndihet e ngrohtë? Apo vini re që temperatura rritet më shumë në kohë të caktuara të ditës? Një ethe mund të tregojë një numër çështjesh, së fundmi, në diagnostikimin e virusit COVID- 19. Sidoqoftë, gjithçka, që nga një temperaturë e ulët e trupit në një temperaturë të lartë të trupit mund t’ju japë një informacion për shëndetin tuaj, dhe është e rëndësishme të lexoni mirë shenjat. Po, ekziston një mënyrë për të matur temperaturën për rezultatin më të saktë. Këtu janë disa këshilla që duhet të mbani mend:

  1. Matni temperaturën dy herë në ditë

Është më mirë të matni temperaturë dy herë në ditë një herë në mëngjes dhe një herë në mbrëmje. Temperatura është zakonisht më e ulët në mëngjes dhe rritet me përparimin e ditës, për shkak të së cilës nganjëherë ethet mund të humbasin më herët gjatë ditës. Marrja e temperaturës së fëmijës tuaj dy herë në ditë siguron që të mos humbasë ethe dhe ju lehtë mund të gjurmoni shërimin.

  1. Përdorni një termometër jo invaziv

Fëmijët zakonisht nuk i pëlqejnë termometrat rektal ose në vesh pasi ato janë invazive, si dhe termometrat oral, gjatë të cilave dy minutat e matura për të regjistruar temperaturën duken si dy orë, ndërsa lëvizin vazhdimisht dhe lëvizin. Termometri arterial i përkohshëm i Exergen  jo vetëm që është më i saktë se të tjerët por është edhe jo-invaziv, gjë që e bën atë më të preferuar nga prindërit. Është i shpejtë dhe i lehtë për t’u përdorur, kështu që marrja e temperaturës së vogëlushit tuaj çdo ditë nuk duket si një detyrë e tillë.

  1. Shmangni marrjen e temperaturës pas konsumimit të çdo gjëje të nxehtë ose të ftohtë

Pirja ose ngrënia e diçkaje të nxehtë ose të ftohtë mund të ndikojë në leximin e temperaturës, veçanërisht me termometrat oral, kështu që prisni të paktën 20 minuta më pas për të matur temperaturën. Kjo është e rëndësishme kur konsumoni diçka të nxehtë, pasi mund të gaboni që një rritje e temperaturës së trupit të jetë ethe. Në rast të termometrave jooral si termometrat e arterieve të përkohshme, konsumi i lëngjeve të nxehtë ose të ftohtë para se të lexoni nuk është shqetësues.

  1. Di të përdorë termometrin

Çdo lloj termometri kërkon një metodë të ndryshme të matjes, prandaj lexoni paketën e udhëzimeve para se të vazhdoni. Në rastin e termometrave të arteries temporale, vendosni sensorin në qendër të ballit dhe rrëshqisni butësisht drejt majës së veshit, përgjatë arteries temporale. Kjo duhet t’ju ndihmojë të merrni leximin më të saktë.

  1. Shmangni marrjen e temperaturës menjëherë pas aktivitetit fizik ose një dushi

Çdo aktivitet fizik, si ushtrimet fizike ose vrapimi, si dhe banja, kanë tendencë për të rritur temperaturën e trupit. Prisni të paktën 15-20 minuta pas këtyre aktiviteteve për të marrë temperaturën, kështu që trupi ka pasur pak kohë për tu qetësuar.

Temperatura e trupit tuaj mund të thotë shumë për shëndetin tuaj, duke ju njoftuar kur sistemi imunitar është në gjendje të vështirë ose duke luftuar një infeksion. Ndjekja e temperaturës mund të ndihmojë në marrjen e shkallës fillestare të etheve dhe të ndihmojë në marrjen e një diagnoze të duhur, prandaj sigurohuni që të mbani një termometër të dobishëm dhe të merrni parasysh kur temperatura e të voglit tuaj bie ose rritet. Mbi të gjitha, çdo problem mund të zgjidhet me ndihmë në kohë!/abcnews.al