Dilema e madhe: Verë e kuqe apo e bardhë?

schedule13:47 - 10 Shtator, 2021

schedule 13:47 - 10 Shtator, 2021

Verërat e bardha bëhen kryesisht vetëm nga rrushi i bardhë dhe nuk përmbajnë lëvozhgë ose fara. Verërat e kuqe prodhohen nga rrushi i tërë dhe është lëkura ajo që u jep ngjyrën dhe shijen e tyre të veçantë. Kimisti dhe mikrobiologu i madh Louis Pasteur tha për verën: “më e dobishme dhe më e shëndetshme nga të gjitha pijet”. A mund të mos pajtohet dikush me të? Ku mund të ketë vend për diskutim, megjithatë, është ngjyra e rrushit. Vitet e fundit ka pasur shumë raporte dhe kërkime mbi përfitimet shëndetësore të verës veçanërisht për të kuqen.

Le të shohim më në detaje nëse dhe çfarë ndryshojnë:

Antioksidantë

E kuqe

Antioksidantët e tij të fuqishëm ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, pasi rrisin kolesterolin e mirë dhe mbrojnë arteriet. Sidomos dy prej tyre, flavonoidet dhe resveratroli janë shumë të rëndësishme. Resveratrol vret qelizat e dëmtuara dhe është gjetur se “pengon përhapjen e një sërë linjash qelizore të kancerit njerëzor”, sipas Institutit Linus Pauling.

E bardhë

Përmban shumë më pak flavonoide dhe resveratrol sesa e kuqja. Sidoqoftë, ai gjithashtu ka disa nga përfitimet kardio-mbrojtëse. Edhe të mos harrojmë se gjithmonë mund të hani rrush të kuq, apo jo?

Acidet

E kuqe

Hulumtimet kanë treguar, në kundërshtim me besimin popullor, se vera e kuqe mbron dhëmbët tuaj. Studimet nga Universitetet Lavel dhe Pavia kanë gjetur se “vera e kuqe parandalon ngjitjen e baktereve të caktuara në zgavrën me gojë në dhëmbë” dhe “në fakt mund të ndryshojë efektet e gingivitit duke ofruar mbrojtje të ardhshme nga ajo”.

E bardhë

Acidet janë blloqe të rëndësishme ndërtuese të verës, të cilat kontribuojnë më shumë në shijen sesa në dhëmbët tuaj. Vera e bardhë i dobëson ato dhe i bën më të prirur ndaj njollave dhe dëmtimeve nga acidet. Studiuesit në Kolegjin e Stomatologjisë të Universitetit të Nju Jorkut zbuluan se “vera e bardhë shpërndan një shtresë të hollë mbrojtëse rreth dhëmbëve që i bën ata më të ashpër dhe më të ndjeshëm ndaj njollave”.

Përbërja

E kuqe

Rrushi i kuq i tërë përdoret në procesin e prodhimit të verës. Edhe farat e rrushit të kuq kanë përfitime për trupin siç janë shërimi i plagëve, shëndet më i mirë i syve, forcojnë zemrën, rregullojnë kolesterolin dhe mbështesin nervat. Shumë verëra të kuqe gjithashtu kanë tendencë të kenë taninë më të larta të cilat, sipas studimeve, tregojnë rritje të aktivitetit biologjik në rregullimin e dëmtimit oksidativ.

E bardhë

Kryesisht nga rrushi i bardhë, pa lëkurë dhe fara, verërat e bardha fermentohen për një periudhë më të shkurtër kohore. Ata kanë tendencë të kenë pak ose aspak tanin, edhe pse mund t’i marrin kur të piqen në fuçi druri.

Kalori (për 150 ml): Verë e kuqe 120-140kcal, Verë e bardhë 118-122kcal

Karbohidratet? Të dy llojet e verës përmbajnë 3.8g.

Sheqeri (Natyral): E kuqja përmban më pak sheqer natyral (0.9g) sesa vera e bardhë (1.4g).

Kalciumi: E njëjta sasi e kalciumit, 1%, gjendet në verën e kuqe dhe të bardhë.

Hekuri: E kuqja përmban 4% të sasisë së rekomanduar ditore (RF) të hekurit, ndërsa vera e bardhë përmban 2%. Sidoqoftë, është e rëndësishme të dini se vera mund të zvogëlojë ndjeshëm thithjen e hekurit dietik.

Magnezi: Vera e kuqe përmban rreth 5% të GHG, ndërsa vera e bardhë përmban pothuajse 4%.

Fosfori: Vera e kuqe përmban rreth 3.4% të PHP të fosforit, ndërsa vera e bardhë 2.6%.

Kaliumi: 5% mund të gjendet në verën e kuqe dhe 3% në të bardhë. /abcnews.al