Dhjetë zbulime të pashpjegueshme nga lashtësia

schedule01:34 - 30 Shtator, 2022

schedule 01:34 - 30 Shtator, 2022

10.Çeliku nga Damasku

Shpata nga Damasku të cilat ruajnë tehun e tyre edhe pasi që të prejnë nëpër gurë apo metale për shkak të nanotubave nga karboni. Mbetet mister ndërtimi i tyre që u përket viti 800 e.s.

9.Shtyllat e Hekurit në Delhi

Shtylla 1600 vjeçare të vjetra të cilat të mahnitin pasi që janë rezistente ndaj ndryshkut. Shkencëtarët nuk mund të shpjegojnë sesi u ndërtuan këto kohë më parë.

8.Sferat e Gurit në Kosta Rika

Zbuluar së pari në shekullin e 19të, rreth 300 copë ekzistojnë akoma. Më e madhja prej tyre është 16 ton, dhe 2.4 metra në diametër; vetë simetria e sferave i mahnit shkencëtarët.

7.Gypat Baigong

Në një shpellë në Kinë, gypa të gjatë vazhdojnë deri në male dhe tek një liqen i afërt. Nuk dihet se nga kanë ardhur. 8% e materialit ndërtues të tyre vije nga një materie e panjohur.

6.Mekanizmi Antikitera

Një kompjuter analog 2000 vjet i vjetër i cili përdorej për të gjurmuar yjet. Ingranazhi i bronztë është shumë më i avancuar sesa çdo gjë që i përkiste asaj kohe.

5.Dorëshkrimi Vojnih

Një dorëshkrim që i përket shekullit të 15të, në një gjuhë të pa deshifrueshme. Mund të jetë një shaka e përgatitur, apo gjepura, por, 240 faqet dorëshkrimit dhe ilustrimet akoma hutojnë shkencëtarët.

4.Mumiet Egjiptiane

Shkencëtarët kanë gjetur hashash, kokainë dhe duhan tek 9 mumie egjiptiane. Duhani në fakt vije nga ‘Bota e Re’, zbuluar 200 vjet pas varrosjes së mumieve.

3.Bateritë nga Bagdadi

Një qyp 13 cm nga argjila me cilindra nga bakri që mbështjell një shufër nga hekuri, ndërtuar rreth 200 vjet para erës sonë. Kjo ishte rreth 2000 vjet përpara se bateritë të shihen përsëri.

2.Mumia mashkull nga San Pedro

Më 1932 dy burra gërmuan një mumie 32 centimetrash në malet e San Pedros. Konsideruar si e vërtetë nga Muzeu i Historisë Natyrore, është zhdukur pastaj pa gjurmë.

1.Qyteti i humbur i Nan Madol

100 ishuj artificial me mbi 250 milion ton, ndërtuar në sharrënajat koralore afër Mikronezisë. Ndërtuar në vitin 200 p.e.r. arkeologët nuk ia kanë idenë sesi janë ndërtuar.