Dëshironi të lini duhanin? Katër hapa për t’ia dalë mbanë

schedule18:05 - 22 Shtator, 2023

schedule 18:05 - 22 Shtator, 2023

James Clear, autor i librit popullor “Personal Habits”, së fundmi ka udhëhequr një seri seminaresh që synojnë të ndihmojnë të gjithë të largojnë zakonet e tyre të këqija. Qoftë pirja e duhanit apo kafshimi i thonjve apo ndonjë gjë tjetër që dëmton shpirtin dhe trupin tonë, ai pretendon se ka gjetur një mënyrë për t’i dhënë fund në 4 hapa.

Metoda e tij bazohet në ndryshimin e këndvështrimit nga i cili ne shohim dhe trajtojmë zakonin tonë. Dhe në këtë artikull, zakoni i keq do të jetë pirja e duhanit.

Hapi 1: Bëjeni zakonin të padukshëm

Ndaloni së ekspozuari veten ndaj njerëzve dhe sjelljeve që ju inkurajojnë të pini duhan. Mos kaloni pranë stendës ku blini cigare, hidhni tavllën në koshin e mbeturinave dhe, në punë, filloni të shoqëroheni me jo duhanpirës.

Hapi 2: Bëjeni të duket keq

Çfarë nënkuptojmë këtu: Vazhdoni t’i kujtoni vetes se duhani i bën flokët dhe duart tuaja të kenë aromë cigare në vend të parfumit. Kur ju thonë të bëni një pushim cigaresh, thoni jo dhe jini produktiv. Ndaloni të identifikoheni me duhanpirësit duke thënë “E kam lënë” në vend të “E lashë” kur të kërkohet.

Hapi 3: Bëjeni të vështirë

Ose filloni drejtpërdrejt, ose gradualisht me një zëvendësues. Në çdo rast, kanalizoni energjinë tuaj në diçka më pak të dëmshme për shëndetin tuaj dhe merrni të njëjtën kënaqësi. Kështu, do ta keni të vështirë t’i ktheheni zakonit tuaj të keq, do të keni gjetur një mënyrë për të balancuar situatën.

Hapi 4: Bëjeni të duket i mërzitshëm

Pasi keni ndërmarrë tre hapat e mësipërm, keni arritur në shtrirjen përfundimtare. Do të keni ndryshuar mënyrën e të menduarit, do të jeni një person i ri dhe do të shihni që në fund të fundit, pirja e duhanit është humbje kohe, e pashëndetshme dhe nuk ju përshtatet. Nuk do të ndodhë brenda natës, por ju do t’ia dilni./abcnews.al