Der Spiegel: Rusia po përpiqet të rekrutojë turistët gjermanë e t’i kthejë në bashkëpunëtorë

schedule18:59 - 9 Shtator, 2022

schedule 18:59 - 9 Shtator, 2022

Shërbimet sekrete ruse po përpiqen gjithnjë e më shumë t’i kthejnë gjermanët që mbërrijnë në Rusi në bashkëpunëtorë si informatorë, shkruan revista Der Spiegel duke cituar Zyrën Federale për Mbrojtjen e Kushtetutës.

Kohët e fundit ka pasur një rritje të numrit të incidenteve në të cilat shërbimet sekrete ruse tentojnë të rekrutojnë shtetas gjermanë që vizitojnë Rusinë, shkruan sot revista e përjavshme gjermane Der Spiegel, e cila ka në dispozicion një raport të brendshëm të detajuar të Zyrës Federale për Mbrojtja e Kushtetutës (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV).

Në raport thuhet se bashkëpunëtorët e misioneve diplomatike të Gjermanisë mund të jenë në shënjestër të shërbimeve sekrete ruse. Megjithatë, objektivat e mundshëm mund të jenë edhe ata që udhëtojnë individualisht, qoftë për arsye biznesi. BfV parashikon që agjentët rusë më pas do të “rekrutojnë” shtetas gjermanë, ndoshta duke përdorur “metoda më të vështira dhe më cinike” për t’i detyruar ata të bashkëpunojnë. Për këtë arsye, ata mund të përdorin elementë shantazhi, ose të krijojnë situata përmes të cilave do t’i bëjnë presion.

Ministria e Jashtme e Gjermanisë paralajmëron drejtpërdrejt ata që do të vizitojnë Rusinë të mos përdorin rrjetet sociale.

“Pikëpamjet kritike mbi ngjarjet aktuale politike mund të rezultojnë në rreziqe personale të paparashikuara”, tha ministria e jashtme gjermane.

Në Moskë, policia ka kryer tashmë kontrolle në celularët e njerëzve me interes për shërbimet sekrete, të cilat po studiojnë se çfarë shkruajnë në aplikacionet e mesazheve dhe mediat sociale.

Në qershor, ministrja e Brendshme gjermane Nancy Fesser, duke vlerësuar veprimtarinë e shërbimeve të inteligjencës ruse në Gjermani, tërhoqi vëmendjen për faktin se veçanërisht në vende të tilla të ndjeshme si lagjja e qeverisë në Berlin, rreziqet e përgjimit si dhe rreziqet e informacionit, rrjedhjet janë reale dhe nuk duhen nënvlerësuar.

Fesser paralajmëroi gjithashtu se bisedat e transmetuara përmes rrjeteve të zakonshme të telekomunikacionit në thelb nuk mbrohen nga përgjimi. Ne duhet të supozojmë se agjencitë e huaja të inteligjencës bëjnë përpjekje të konsiderueshme për të përgjuar dhe regjistruar lidhjet e telekomunikacionit, tha ministri. /abcnews.al