David Lega: Shqipëria të plotësojë 15 kushtet, s’mund të rrezikojmë kredibilitetin e BE

schedule19:14 - 19 Tetor, 2021

schedule 19:14 - 19 Tetor, 2021

Pas publikimit të raportit të KE eurodeputeti dhe reporteri i Shqipërisë në Bashkimin Evropian, David Lega shkruan se nëse anëtarët e rinj bashkohen pa respektuar plotësisht vlerat thelbësore të BE -së që do të minonin besueshmërinë e BE -së në tërësi. Ai është shprehur kundër minimizimit të kushteve për Shqipërinë në rrugën e saj të integrimit në BE.

Sipas tij nëse bëhet një gjë e tillë do të rrezikonte kredibilitetin e BE -së, si dhe të ardhmen demokratike të shqiptarëve. Ai mbetet i vendosur se Shqipëria duhet të përmbushë 15 kushtet që të fitojë besueshmërinë e unionit.

KE vazhdon të përsërisë se besueshmëria e BE varet nga hapja e negociatave të pranimit me Shqipërinë . Ndërsa më duhet të theksoj se besueshmëria e BE -së varet nga përmbushja e Shqipërisë e 15 parakushteve të BE -së para se të vazhdohet me procesin e pranimit në BE. Rruga drejt anëtarësimit në BE është një nga kërkesat që synojnë garantimin e demokratizimit, modernizimit, sundimit të ligjit, stabilitetit dhe rritjes. Nëse anëtarët e rinj bashkohen pa respektuar plotësisht vlerat thelbësore të BE -së që do të minonin besueshmërinë e BE -së në tërësi.  Minimizimi i kushteve të pranimit do të rrezikonte kredibilitetin e BE -së, si dhe të ardhmen demokratike të shqiptarëve. BE -ja i detyrohet si qytetarëve të BE -së ashtu edhe miqve tanë shqiptarë që të shqyrtojnë me seriozitet reformat themelore të nevojshme në Shqipëri”- shkruan ai.