Cilat ushqime nuk duhet të lani kurrë para gatimit

schedule08:32 - 10 Tetor, 2020

schedule 08:32 - 10 Tetor, 2020

E vërteta është se ne kemi mësuar që fëmijë që duhet të lajmë gjithçka që do të hamë. Nga ky zakon, edhe ushqimin që do të gatuajmë, ne e lajmë të gjithë. Sidoqoftë, ky zakon në disa raste jo vetëm që nuk rezulton i dobishëm, por madje mund të bëhet i dëmshëm për shëndetin tuaj.

Shikoni më poshtë cilat ushqime dhe pse nuk duhet t’i lani para se t’i gatuani.

Pula

Bakteret, të njohura më mirë si salmonella në pulën e freskët, janë të rrezikshme për shëndetin tonë. Shumë njerëz besojnë se larja e pulës para gatimit ndihmon në heqjen e baktereve. Sidoqoftë, siç rezulton, ky nuk është në të vërtetë rasti. Ne do të thoshim të kundërtën, pasi uji i ndihmon ata të përhapen, si në pjesët e tjera të pulës, ashtu edhe në duart tuaja ose në lavaman. Ekspertët shpjegojnë se nëse pula ka baktere, ato do të vriten gjatë gatimit. Pra, nëse e lani, ndaloni. Gjëja më e mirë për të bërë është ta fshini me një peshqir letre dhe ta zieni dy herë. Pas zierjes së parë ndërroni ujin dhe më pas vazhdoni gatimin. Gjithashtu, nëse përdorni të njëjtën tenxhere, lajeni pas zierjes së parë.

Mish i kuq

E njëjta gjë vlen edhe për mishin. Për më tepër, kur lani mishin shtoni më shumë lagështi, në mënyrë që gjatë gatimit të ndryshohet shija e tij. Gjëja më e mirë për të bërë është ta fshini atë me letër kuzhine para se të gatuani.

Kërpudha

Ato nuk kanë nevojë për njomje ose larje me shumë ujë. Sipas shefave të lartë, kjo pasikërpudhat thithin shumë ujë dhe humbin aromën e tyre gjatë gatimit. Ajo që mund të bëni është një shpëlarje e shpejtë dhe më pas fshijini mirë me një peshqir letre. Ose mos i lani fare dhe thjesht fshijini me një peshqir të lagur.

Makarona

Makaronat nuk duhet të lahen para gatimit, pasi do të humbasin niseshtenë që përmbajnë. E njëjta gjë vlen edhe pas gatimit ku nuk keni pse t’i shpëlani gjatë kullimit, sepse niseshtja largohet dhe salca nuk “ngjitet”.  Sidoqoftë, kjo kategori që përfshin drithërat, të tilla si orizi, të cilat duhet të lahen gjithmonë para gatimit.

Vezët

Shumë njerëz i lajnë vezët që blejnë para se t’i fusin në frigorifer. Por kjo është e gabuar. Gjëja më e mirë për të bërë, nëse patjetër ato kanë nevojë për pastrim, është t’i fërkoni ato në vendet që nuk janë të pastra, me një leckë të butë dhe të lagur. Nëse janë shumë të ndotura, atëherë shpëlajini me ujë të ngrohtë dhe përdorni menjëherë. l.k/abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!