Çfarë fshihet në pjesën e errët të hënës?

schedule19:54 - 12 Nëntor, 2021

schedule 19:54 - 12 Nëntor, 2021

Një teknikë e re për përpunimin e të dhënave të radarit hënor ka lejuar shkencëtarët të shohin se çfarë qëndron nën sipërfaqen e hënës në detajet më të qarta ndonjëherë.

Në një studim të udhëhequr nga Universiteti i Aberdeen, një ekip studiuesish zbuluan shtresa të shumta dheu që shtrihen drejtpërdrejt nën një zonë në anën e largët të sipërfaqes së hënës, duke përmbysur një teori ekzistuese të një shtrese të vetme të thellë në të njëjtën zonë.

Zona e studiuar ishte vendi i uljes së misionit të anijes Chang’E-4 – i pari në anën e largët të hënës.

Analiza e të dhënave të radarit të kapur nga roveri i misionit, Yutu-2, kishte sugjeruar ekzistencën e një shtrese të vetme toke nën sipërfaqe të hënës. Megjithatë, të dhënat nuk tregojnë ekzistencën e shtresave të ndryshme të tokës, të cilat ishin transparente ndaj valëve elektromagnetike për shkak të kufijve të lëmuar midis tyre.

Duke zhvilluar një metodë të re të përpunimit të të dhënave të kapura nga Yutu-2, e cila përdor formën e nënshkrimeve të radarit të shkëmbinjve dhe gurëve të varrosur për të konstatuar vetitë e tokës përreth hënore dhe për të zbuluar shtresat e papara më parë me kufij të lëmuar, shkencëtarët ishin në gjendje të zbulonin katër shtresa të dallueshme dheu, të grumbulluara në një thellësi prej 12 metrash.

Dr. Iraklis Giannakis, nga Universiteti i Aberdeen-it, drejtoi kërkimin në bashkëpunim me homologët e Universitetit të Edinburgut, Universitetit Northumbria dhe Universitetit Kinez të Gjeoshkencave Wuhan. Rezultatet janë publikuar në revistën Geophysical Research Letters .

Dr. Giannakis thotë se “metoda e re e përpunimit të radarit që kemi zhvilluar na ka lejuar të studiojmë të dhënat e radarit nga vendi i uljes Chang’E-4 në detaje shumë më të mëdha.”

Ai shpjegon se “ne po përjetojmë epokën e re të artë të eksplorimit të hapësirës me misione të shumta planetare të suksesshme dhe shumë të tjera të planifikuara për të ardhmen”.

“Tianwen-1 dhe Perseverance janë dy misione të suksesshme në Mars që përfshijnë radarin në ngarkesat e tyre shkencore, si dhe Chang’E-3, E-4, E-5 dhe misionin e planifikuar Chang’E-7.”

“Metodologjia që kemi zhvilluar mund të përdoret për të konstatuar vetitë e nëntokës duke përdorur radarin dhe për të zbuluar strukturat me shtresa të paparë më parë brenda 10 deri në 20 metrave të para të dherave planetare.”

“Kjo do të jetë e një rëndësie të madhe për sa i përket rritjes së të kuptuarit tonë për tokat planetare, pasi ne tani mund të shohim se çfarë shtrihet nën sipërfaqe në më shumë detaje se kurrë më parë.”/abcnews.al