Çfarë është kimioterapia

schedule12:30 - 3 Maj, 2022

schedule 12:30 - 3 Maj, 2022

Kimioterapia është një trajtim i kancerit ku ilaçi përdoret për të vrarë qelizat e kancerit. Ka shumë lloje të ndryshme të ilaçeve të kimioterapisë, por të gjitha ato funksionojnë në një mënyrë të ngjashme. Ato ndalojnë riprodhimin e qelizave kancerogjene, gjë që i pengon ato të rriten dhe të përhapen në trup.

Kur përdoret kimioterapia?

Kimioterapia mund të përdoret nëse kanceri është përhapur ose nëse ekziston rreziku që do të përhapet.

Llojet e kimioterapisë

Kimioterapia mund të jepet në disa mënyra. Mjekët tuaj do t’ju rekomandojnë llojin më të mirë për ju.

Llojet më të zakonshme janë:

– kimioterapia e dhënë në venë (kimioterapia intravenoze) – kjo zakonisht bëhet në spital dhe përfshin dhënien e ilaçeve përmes një tubi në venë në dorën, krahun ose gjoksin tuaj
-tableta kimioterapie (kimioterapia orale) – kjo zakonisht përfshin marrjen e një kursi mjekimi në shtëpi, me kontrolle të rregullta në spital
Ju mund të trajtoheni me një lloj ilaçi kimioterapie ose një kombinim të llojeve të ndryshme.
Zakonisht ka disa seanca trajtimi, të cilat do të shpërndahen gjatë rrjedhës së disa muajve.

Efektet anësore të kimioterapisë

Përveç vrasjes së qelizave kancerogjene, kimioterapia mund të dëmtojë disa qeliza të shëndetshme në trupin tuaj, të tilla si qelizat e gjakut, qelizat e lëkurës dhe qelizat në stomak.

Kjo mund të shkaktojë një sërë efektesh anësore të pakëndshme, të tilla si:

-ndiheni të lodhur shumicën e kohës
-ndjenja dhe të qenit i sëmurë
-rënia e flokëve
-një rrezik në rritje për të marrë infeksione

Shumë nga këto efekte anësore mund të trajtohen ose parandalohen dhe shumica, nëse jo të gjitha, do të kalojnë pas ndërprerjes së trajtimit. /abcnews.al/