Britani/ Zgjerohet skandali seksual për organizatën humanitare “OXFAM”

schedule16:33 - 11 Shkurt, 2018

schedule 16:33 - 11 Shkurt, 2018

Shtypi britanik ka bërë me dije se skandali seksual ka përfshirë disa organizata humanitare dhe jo vetëm shoqatën OXFAM. Sipas gazetave, në këtë skandal është përfshirë Save The Children, “Christian Aid” dhe Kryqi i Kuq Britanik.

Jo vetëm festa me prostituta në Haiti dhe jo vetëm “OXFAM”. Skandali i abuzimit seksual i atribuar disa vullnetarëve të OJQ-ve humanitare po përhapet në shtypin britanik. The Times, e cila për herë të parë zbuloi historinë, tani zgjeron fushëveprimin, duke raportuar se në vitin 2017 “OXFAM” është përfshirë në 87 incidente të sjelljes së papërshtatshme të personelit të saj që punojnë jashtë vendit 53 nga të cilat janë raportuar në polici, Save the Children në 31 raste; 10 prej të cilave janë denoncuar dhe “Christian Aid” në dy. Ndërsa Kryqi i Kuq Britanik pranon 5 raste të dushimeve për ngacmime brenda vendit.

The Observer zbulon se marrëdhëniet mes përfaqësuesve të “OXFAM” dhe prostitutave të reja ishin denoncuar që në vitin 2006, në Çad, ku kreu i misionit ishte gjithmonë Roland van Hauwermeiren, pastaj dha dorëheqjen në vitin 2011 për festat e organizuara në Haiti. “OXFAM”, duke mohuar raportimet, pranon që sjellja e një “pjese të vogël” të stafit të tij ka qenë “e turpshme”.


Ndërkohë, qeveria britanike po shqyrton hipotezën e rishikimit të mardhënieve me “OXFAM”. “Raporti për sjelljet e papranueshme nga ana e personelit të lartë të”OXFAM” në Haiti është shokuese”, tha një zëdhënës i Downing Street, i cili tani kërkon që OJQ-ja e famshme “të dërgojë të gjitha provat që zotëron në komisionin e brendshëm për një hetim të menjëhershëm dhe të plotë”. “OXFAM” ka për të dhënë përgjigje”, tha një zëdhënës për Departamentin për Zhvillim Ndërkombëtar, që po konsideron rishikimin e financimit të organizatës humanitare, e cila vitin e kaluar ka marrë rreth 37 milionë euro./abcnews.al