Bebet dhe macet: A mund të jetojnë së bashku?

schedule20:37 - 25 Maj, 2021

schedule 20:37 - 25 Maj, 2021

Fatkeqësisht, çdo vit shumë kafshë braktisen për arsye të ndryshme. Në rastin e maceve, gratë shtatzëna shpesh kanë frikë për sigurinë e shtatzënisë së tyre dhe atë të foshnjës së ardhshme në bashkëjetesë me kafshën shtëpiake, e cila është arsyeja pse shumë përfundojnë të pastreha në rrugë.

Ekspertët në sjelljen e maceve, përtej shqetësimit, rekomandojnë marrjen e masave të nevojshme në mënyrë që fëmija dhe macja të rriten së bashku dhe të shijojnë përparësitë e shumta që sjell kjo për të dy.

Masat e rekomanduara për bashkëjetesën e një foshnje dhe një mace

  1. Jini të vëmendshëm ndaj higjienës.

Mbajeni shtëpinë të pastër dhe pa rreziqe, një veprim që duhet ta kemi gjithmonë parasysh kur një foshnjë arrin.

Kur jetojmë me një kafshë shtëpiake, duhet të bëjmë më shumë:

– ndërroni shpesh tabakanë e mbeturinave të maceve dhe mbajeni atë larg nga mundësia e fëmijës, si dhe kontejnerët me ushqimin dhe ujin e kafshës shtëpiake

– prerë shpesh thonjtë e maces (kërkoni ndihmë nga veterineri juaj), për të mos lejuar që ajo të gërvishtet foshnjën ndërsa ata janë duke luajtur.

– lani duart e fëmijës mirë pasi të keni prekur kafshën dhe shmangni aplikimin e produkteve te macja që mund të jenë toksike për foshnjën, shkruan abcnews.al.

– mësojeni fëmijën se si të përkëdhelë kotelen e tij, duke shmangur puthjen e tij, veçanërisht afër hundës dhe gojës.

– jini të vëmendshëm ndaj një reaksioni të mundshëm alergjik të fëmijës ndaj maces (skuqje të lëkurës, vështirësi në frymëmarrje, etj.) dhe konsultohuni me pediatrin sa më shpejt të jetë e mundur.

  1. Marrëdhënia midis foshnjës dhe mace.

Foshnja dhe macja jonë janë qenie lozonjare që mund të argëtojnë njëri-tjetrin, megjithatë, të dy mund të kenë një reagim të papritur nëse nuk duan të luajnë ose të ndiejnë se po shqetësohen. Prandaj, është shumë e rëndësishme:

– gjithmonë mbikëqyrni takimin e foshnjës sonë me macen, duke shmangur që ata të luajnë vetëm.

– inkurajoni të dy të njihen gradualisht dhe me elemente pozitive, siç janë përkëdheljet ose shpërblimet. Ne duhet të jemi të durueshëm dhe ta lejojmë kafshën të fitojë besim tek fëmija pak nga pak.

– mësojeni fëmijën të kapë kafshën në mënyrë korrekte, pa shkaktuar dëm, duke shmangur presionin në zona të ndjeshme si këmbët e pasme, bishti ose stomaku. Ju gjithashtu duhet të dini kur ta lini kafshën vetëm, të tilla si kur ajo harkon trupin e saj, duke shfaqur shqetësime.

– mbroni krevatin e fëmijës me një rrjetë ose duke mbyllur derën e dhomës së gjumit kur ai është duke fjetur.

  1. Merrni parasysh ndjeshmërinë e mace.

Macet janë kafshë shumë të pavarura, mund të duket apriori, që ata as nuk do ta perceptojnë ardhjen e një qenieje të re në shtëpi. Sidoqoftë, realiteti është se ndryshimet tona ndikojnë në to, kështu që ne duhet të marrim parasysh aspekte të tilla si:

– mos ndryshoni rutinat e kafshës, përpiquni të mbani oraret e ushqimit, ujit të freskët dhe pastërtisë së saj.

– mirëmbani përkëdheljet dhe përkëdheljet që kemi dhënë më parë, për aq sa është e mundur.

– respektoni hapësirën e tyre dhe mbajeni fëmijën larg zonave të tyre të sigurta.

– ka shpërndarës elektrikë që lëshojnë feromone dhe janë krijuar për të qetësuar ankthin e maces, duke e ndihmuar atë të jetë më e relaksuar përballë ndryshimeve./abcnews.al