Kur vendi u bllokua në fillim të 2020, ndërsa pandemia e Covid-19 po përkeqësohej në të gjithë botën, shumë prej nesh patën atë moment, megjithëse kalimtar, ku të gjithë filluam të gatuanim.
Si shumë të tjerë, David Stubley iu kthye pjekjes. Duke mos udhëtuar më në punën e tij si këshilltar i sigurisë kibernetike dhe duke parë mungesat e hershme për shkak të pandemisë në supermarketin e tij lokal, Stirling, Skoci, ai filloi të eksperimentonte me brumin. Stubley zbuloi se gatimi i brumit i jepte atij një ndjenjë qetësie dhe kontrolli, edhe kur bota përreth tij dukej se po shembej.
“Klikova dhe kuptova që isha në gjendje të bëja më shumë sesa vetëm shijimi i ushqimit. Gatimi i bukës më duket jo vetëm diçka e bukur, por edhe tërheqëse”.
Stubley është një nga shumë që iu kthye masivisht gatimit. Papritmas, të gjitha vetë dhe e bindëm veten se një thes miell 50 kilogramësh ishte blerja jonë më e mirë e mbylljes.
Dhe, ndoshta, është e drejtë. Hulumtimi tregon se mund të ketë efekte të dobishme përtej bukëve të arta, si ulja e stresit, menaxhimi i emocioneve dhe madje edhe lidhjet shoqërore që mund t’i korrim thjesht duke u drejtuar në kuzhinë. Obsesioni me gatimin është bërë një lloj i kujdesit për veten, një gjë për të cilën ne kemi nevojë të madhe gjatë izolimit të gjatë, shpesh të mërzitshëm.
Të ngopësh dëshirën krijuese
Anekdotalisht dhe instiktivisht, shumë prej nesh e dinë se si disa orë në kuzhinë duke mbledhur dhe copëtuar përbërës, duke u bërë kreativ me një recetë sfiduese ose thjesht duke gatuar brumë mund të na bëjë të ndihemi më mirë.
Dhe megjithëse studiuesit nuk e kanë parë akoma në mënyrë specifike gatimin si një zgjidhje psikologjike, ajo që ne kuptojmë për ndjekjet krijuese mund të na ndihmojë të kuptojmë pse papritmas ndezja e mikserit të jep kënaqësi. Kërkimet kanë treguar se përmbushja e detyrave të vogla, krijuese mund të na bëjë të ndihemi më të lumtur. Në një studim, studiuesit zbuluan se të rriturit raportuan më shumë emocione pozitive kur filluan aktivitete më krijuese, si krijimi i artit, krijimi i muzikës ose shkrimi.
“Bërja e gjërave që shkaktojnë emocione pozitive pothuajse të menjëhershme mund të ndihmojë në qetësimin e rrugëve të stresit”, thotë Nicole Farmer, e cila studion se si ushqimi ndikon në biologjinë, sjelljen dhe shëndetin tonë mendor në qendrën klinike të Instituteve Kombëtare të Shëndetit.
Ka gjithashtu prova që tregojnë se përfitimet e gatimit nuk kanë të bëjnë vetëm me krijimtarinë e lidhur me detyrën; mekanika e thjeshtë e gatimit mund ta bëjë procesin tërheqës dhe të aktivizojë qendrat thelbësore të trurit.
Studiuesit në Tel Aviv kanë treguar se sjelljet dhe ritualet e përsëritura mund të lehtësojnë stresin dhe ankthin, si kur një basketbollist driblon një top disa herë para se ta gjuajë atë. Ndërsa, siç vë në dukje Farmer, nuk ka pasur ndonjë studim për të ekzaminuar posaçërisht lëvizjet fizike të gatimit, si copëtimi ose brumosja, vijon se ato lëvizje mund të sigurojnë të njëjtat përfitime.
“Ato aktivitete kur lëvizim duart… patjetër që kanë një lidhje me emocionet pozitive dhe stresin,” thotë ajo. “Ne besojmë kur njerëzit merren me gatim, ka një aktivizim të sistemit ndijor dhe ky aktivizim sjell në kujtesën tonë të punës”, shpjegon Farmer.
Së bashku me nxitjen e krijimtarisë, gatimi vetë mund të sigurojë një ndjenjë të lidhjes shoqërore. Kërkimi i Farmer, i cili bazohet në të dhëna 10-vjeçare para-pandemike, tregon racat e gatimit “një ndjenjë të shtuar të ndërveprimit shoqëror dhe një rol pozitiv shoqëror”, të gjitha këto kanë potencialin për t’ju bërë të ndiheni mirë.
Një pjesë e kësaj lidhje gjithashtu mund të burojë nga njerëzit për të cilët po gatuajmë. Studiuesit kanë treguar se altruizmi dhe madje edhe mendimet dhe sjelljet pozitive mund të kontribuojnë në mirëqenien tonë, për sa kohë që ajo që po bëjmë për të tjerët nuk bëhet dërrmuese.
Një kontroll i shpejtë
Edhe pse shkenca është ende në zhvillim, disa profesionistë të shëndetit mendor kanë lidhur gatimin dhe pjekjen në praktikat e tyre, me rezultate pozitive.
Julie Ohana, një terapiste e artit të kuzhinës në Michigan, ka ekzaminuar marrëdhëniet midis gatimit dhe terapisë që prej 20 vjetësh. Ohana, e cila e ka parë gatimin personalisht qetësues për vite me radhë, ka zbuluar se kur punon me klientë në një kuzhinë, njerëzit kujtohen se ata me të vërtetë mund të jenë të pranishëm në një moment që mund të jetë pozitiv dhe ngritës dhe fuqizues.
Të dhënat e sondazhit tregojnë se njerëzit ka të ngjarë të vazhdojnë të gatuajnë më shumë në shtëpi edhe pas pandemisë, dhe Farmer beson se do të shohim më shumë të dhëna të shfaqen në të ardhmen për mënyrën se si gatimi ndikon tek ne. Tani për tani, ndërsa pandemia vazhdon në shumë vende, vazhdimi i qëndrimit në kuzhinën tuaj mund të jetë një përmirësim që shumë njerëz po kërkojnë./e.b-abcnews.al