“Armët” e reja anti-Covid, Merck dhe Pfizer: Çfarë dimë deri më tani për shpikjet e fundit

schedule12:17 - 1 Janar, 2022

schedule 12:17 - 1 Janar, 2022

Situata për shkak të pandemisë është padyshim kritike dhe parashikimet e ekspertëve për muajt e ardhshëm janë ogurzi. Megjithatë, arsenali farmaceutik po pasurohet vazhdimisht me ilaçe inovative dhe efektive. Pas pilulës së parë antivirale kundër COVID, nga kompania farmaceutike Merck, e cila mori autorizimin e pestë nga autoritetet britanike, listës i është shtuar edhe një ilaç tjetër që pritet të shpëtojë jetë: Paxlovid, siç u emërua nga Pfizer.

Sipas të dhënave të studimit klinik, ky ilaç mund të zvogëlojë me 89% rrezikun e simptomave të rënda dhe rrezikun e vdekjes. Paxlovid i përket klasës farmakologjike të frenuesve të proteazës dhe funksionon duke bllokuar prodhimin e një enzime që ndihmon në shumimin e virusit. Kur kombinohet me ritonavir, një tjetër antiviral qëndron më gjatë në trupin tonë dhe në këtë mënyrë mund të jetë më efektive. Ilaçet e kombinuara kanë disa dallime nga pilula Merck.

Presidenti dhe kreu i Pfizer Albert Burle theksoi se Paxlovid “ka potencialin për të shpëtuar jetë duke ulur ashpërsinë e infeksionit COVID-19 dhe duke eliminuar nevojën për shtrimin në spital në nëntë nga dhjetë raste”. Megjithëse vaksinat kanë krijuar një mur të fortë, veçanërisht për më të rrezikuarit, raporton abcnews.al

Studimi klinik i Pfizer nxori në pah se Paxlovid është një zgjidhje e shkëlqyer për këtë problem. Studimi përfshiu 1219 pacientë me rrezik të lartë të cilët ishin infektuar me koronavirus. Nga grupi që mori pilulën, vetëm 0,8% kishin nevojë të shtroheshin në spital ndërsa përqindja përkatëse në grupin e kontrollit që mori një placebo ishte 7%. Ata u trajtuan 3 ditë pas fillimit të simptomave. Në përfundim 7 persona humbën jetën por asnjë nga ata që morën Paxlovid.

Kur trajtimi filloi në ditën e pestë pas shfaqjes së simptomave , 1% e vullnetarëve që morën pilulën u shtruan në spital, por askush nuk vdiq. Nga grupi që mori placebo, 6.7%  u shtruan në spital ndërsa 10 prej tyre vdiqën.

Pjesëmarrësit

Pjesëmarrësit ishin të moshuar ose kishin sëmundje të tjera, gjë i ka bërë më të rrezikuar ndaj COVID. Të gjithë ata shfaqën simptoma të lehta ose të moderuara. Pfizer pritet të dorëzojë gjetjet e studimit klinik pranë Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) në ditët në vijim, duke kërkuar miratimin urgjent të Paxlovid.

Megjithatë, tabela e mëposhtme paraqet disa të dhëna për dy ilaçet:

Pfizer / Molnupiravir

Merret dy herë në ditë për 5 ditë

Pfizer- pritet prodhimi i 180,000 dozave deri në fund të 2021 dhe 50 milionë deri në fund të 2022

Molnupiravir– pritet prodhimi i 10 milion dozave deri në fund të 2021

Pfizer është miratuar nga rregullatorët në SHBA ndërsa Molnupiravir është miratuar për përdorim në Britani.

“Nuk e zëvendëson vaksinën”

Zoe Alexopoulou, drejtoreshë  klinike e kompanisë, foli për pilulën Merck kundër koronavirusit. Siç theksoi Dr. Alexopoulou, gjatë hulumtimit është vënë re një “ulje 50% e vdekshmërisë dhe shtrimit në spital të pacientëve”, aq sa u përshpejtua miratimi i ilaçit.

“Nuk duhet të konsiderohet si zëvendësim i vaksinës, e cila do të mbetet mburoja jonë kryesore kundër koronavirusit”, tha ai, duke shtuar se ilaçi duhet të merret “brenda pesë deri në pesë ditë nga fillimi i simptomave” që të funksionojë. Ai shtoi se nuk është efektiv për personat që kanë zhvilluar simptoma të rënda. Duke iu përgjigjur një pyetjeje, ajo theksoi se pilula u zbulua gjatë hulumtimit për një pilulë gripi. “Është e rëndësishme që pilula të merret nga goja”, tha ajo.

Si vepron pilula?

Kjo pilulë përmban substancën aktive molnopiravir dhe është një trajtim i lehtë për t’u administruar që gjithashtu përgjysmon rrezikun e shtrimit në spital ose vdekjes nga Covid-19 për njerëzit me simptoma të lehta deri në mesatare gjatë provave klinike.

Siç shpjegohet nga Dimopoulos dhe Majorkinis, molnopiravir është një ilaç antiviral që në vend që të bllokojë  shumimin e materialit gjenetik të virusit, ashtu si ilaçet e tjera antivirale, “e detyron” virusin të ndryshojë . Kjo teorikisht ka efektin e të qenit në gjendje të bllokojë edhe aftësinë e virusit për të rezistuar përmes mutacioneve.

Profesorët  kanë vënë re se disa ekspertë kanë shprehur dyshime për sigurinë e ilaçit, duke menduar se teorikisht mund të shkaktojë mutacione në ADN-në e njeriut. Megjithatë, nga njëra anë analogët e nukleozideve të përftuara gjatë polimerizimit të molekulave të ARN-së nuk hyjnë kurrë në ADN, raporton abcnews.al

Molnopiravir, si medikamentet e tjera tashmë të disponueshme, duhet të merret menjëherë pas diagnozës. Megjithatë, fakti që merret nga goja mund të përshpejtojë procesin e licencimit.  Rregullatorët në SHBA dhe BE janë ende duke vlerësuar ilaçin e Merck.

/abcnews.al