“Arkitektura ilire”, për herë të parë gjurmë të periudhës në portin e Vlorës

schedule18:37 - 15 Maj, 2019

schedule 18:37 - 15 Maj, 2019

Kultura ilire ka gjurmë edhe në portin antik të Vlorës. Konstatimi është pjesë e veprës studimore të arkeologut Apollon Baçe me titull “Arkitektura ilire”.

Vepra “Arkitektura ilire”  e  Apollon Baçes për herë të parë prezanton gjurmë të kësaj kulture jo vetëm në Bylis, por portin antik të Vlorës. Studiues dhe arkeologë referuan rreth shtrirjes së arkitekturës nga gadishulli i Istries në gjirin e Artës.

50 vite hulumtim nga studiues të ndryshëm mbi ilirinë përmblidhen në veprën “Iliria Antike” nga Apollon Baçe. Kjo arkitekturë shtrihet nga gadishulli i Istries në gjirin e Artës. Baçe thotë se gjurmët më të mëdha të kësaj periudhe, mund të evidentohen jo vetëm në Bylis, por edhe në portin e Vlorës.

Tipare të kësaj arkitekture të lashtë vërehen edhe në banesa sipas studiuesit Pirro Thomo. Ndërsa, arkeologu Neritan Çeka, e konsideron këtë botim, si më seriozin që është bërë në këtë fushë gjatë 50 viteve të fundit.

Libri “Arkitektura në Iliri” u prezantua në Akademinë e Shkencave në ligjëratat që mbahen në kuadër të çmimeve kombëtare shkencore.  Kjo vepër është pretendente  për çmimin “Çabej”.

Sipas Studiuesve Pirro Thomo dhe Neritan Ceka. Ky botim, është parë si një refleks i strukturës sociale edhe botës shpirtërore edhe është rezultat disavjeçar i një vargani ekspeditash në Shqipëri, Slloveni, Kroaci, Kosovë, Greqi, diasporë ilire edhe në Itali./ABC News Albania